Αυτές είναι οι ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο

Αυτές είναι οι ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο
Photo:
Η Ουάσιγκτον για πρώτη φορά εμφανίζεται στη συγκεκριμένη λίστα, ενώ ταυτόχρονα βυθίζεται στη βαθμολογία το Χονγκ Κονγκ.

Υπάρχει ανάμεσα στην ομάδα των ασφαλέστερων πόλεων ανά την υφήλιο ένα νέο και απρόσμενο μέλος. Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Τόκιο φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας, την οποία συνθέτει το Economist Intelligence Unit, ενώ η Σιγκαπούρη και η Οσάκα ισχυροποιούν την παρουσία τους στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως. Το Χονγκ Κονγκ κατρακύλησε στην 20η θέση από την 9η όπου βρισκόταν το 2017, στην προηγούμενη δηλαδή λίστα, η οποία εκδίδεται ανά διετία.

Πόλεις στην περιοχή Ασία Ειρηνικός μεσουρανούν στην πρώτη δεκάδα και έτσι μαζί με το Σίδνεϋ, τη Σεούλ και τη Μελβούρνη ανεβάζουν το ποσοστό τους σε έξι συνολικά θέσεις. Το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Τορόντο συμπληρώνουν την κορυφή. Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη κέρδισαν έξι θέσεις φτάνοντας αντιστοίχως στη 14η και 15η θέση.

Ο κατάλογος βαθμολογεί συνολικά εξήντα πόλεις σε πέντε ηπείρους και για την κατάρτιση του συμψηφίζονται παράγοντες ψηφιακοί, υγειονομικοί, προσωπικής ασφάλειας αλλά και ζητήματα υποδομής. Οι πόλεις οι οποίες καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου συστήματα υγείας, κορυφαίες ομάδες κυβερνοασφάλειας, σχεδιασμό και πρόβλεψη συνέχειας σε περίπτωση καταστροφής και αστυνομικές περιπολίες που ελέγχονται ενδοκοινοτικά.

«Συνολικά ενώ ο πλούτος αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα στην θωράκιση της ασφάλειας μίας πόλης, το επίπεδο της διαφάνειας -και της διακυβέρνησης- επηρεάζουν σχεδόν τόσο, όσο και το εισόδημα ως κριτήρια στην τελική σύνθεση της λίστας», εξηγεί η αρχισυντάκτρια του τελευταίου report της λίστας, Naka Kondo. «Από την έρευνα επίσης μπορούμε να συμπεράνουμε το πόσο οι διαφορετικοί παράγοντες ασφάλειας παραμένουν αλληλένδετοι -σπανίως μία πόλη προεξάρχει σε έναν τομέα ενώ υπολείπεται σε άλλους».

Μόνοι τους οι αριθμοί δεν μπορούν να αναδείξουν πλήρως την πραγματικότητα και οι συντάκτες της έρευνας υπογραμμίζουν δύο αξιοσημείωτα θέματα: Η εκτόξευση της Ουάσιγκτον στην κορυφή της δεκάδας -από την 23η θέση όπου βρισκόταν στην τελευταία έρευνα η πρωτεύουσα των ΗΠΑ-, οφείλεται πρωτίστως σε αλλαγές στα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται και συλλέγονται για να συνθέσουν τη λίστα. Οι πρώτες 24 πόλεις ουσιαστικά πήραν πολύ κοντινές βαθμολογίες. Από την Ευρώπη η λίστα περιλαμβάνει το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, τη Ζυρίχη, τη Στοκχόλμη. Από τις ΗΠΑ, ανάμεσα στις πόλεις που πέρασαν το κατώφλι βρίσκονται το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Ντάλας.

Και ενώ η περιοχή Ασία Ειρηνικός περιλαμβάνει ορισμένες από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο, παράλληλα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη λίστα και μερικές από τις λιγότερο ασφαλείς. Η Γιανγκόν στην Μυανμάρ βρίσκεται στην 58η θέση. Το Καράτσι στο Πακιστάν βρίσκεται στην 57η και η Ντάκα στο Μπαγκλαντές στην 56η. Το Νέο Δελχί της Ινδίας βρέθηκε στο νούμερο 53.

Η περιοχή επίσης είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία στην κυβερνοασφάλεια σε σύγκριση με τη βαθμολογία της στα υπόλοιπα κριτήρια.

«Οι χώρες στην περιοχή Ασία Ειρηνικός δείχνουν ικανοποιητικό επίπεδο στην υγεία, τις υποδομές και την προσωπική ασφάλεια αλλά οι αντίστοιχες στη Βόρεια Αμερική συνήθως εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, παρέχοντας έτσι τις επτά από τις δέκα πόλεις στη συγκεκριμένη κατηγορία» καταλήγει η Kondo.