Δέκα απίστευτες ανακαλύψεις για το Διάστημα που πρέπει να ξέρετε
- 26/05/2021, 12:20
- SHARE
Υπάρχουν απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν στο Διάστημα και εμείς δεν έχουμε ιδέα για αυτά. Το Διάστημα και όλες οι ανακαλύψεις σχετικά με αυτό είναι κάτι που όλους μας μαγεύει.
Χάρη στους επιστήμονες και την εξέλιξη της τεχνολογίας, είμαστε σε θέση για μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούρια πράγματα για τον απέραντο και άγνωστο αυτό χώρο.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές… απρόσμενες ανακαλύψεις που έχουν γίνει για το Διάστημα και σας τις παρουσιάζουμε.
Με πληροφορίες από toptenz, ΑΠΕ
1. Το μεγαλύτερο διαμάντι στο σύμπαν
Στην Lucy, λοιπόν, εδράζεται το μεγαλύτερο διαμάντι που παρατηρήθηκε ποτέ από άνθρωπο. Φυσικά, δεν βρίσκεται στην Γη, αλλά μακριά, στον Γαλαξία μας. Ίσως φανεί παράξενο, όμως είναι το πτώμα του αστέρα BMP 37093, ενός λευκού νάνου, που βρίσκεται σε απόσταση 50 ετών φωτός από τη Γη, σε μια περιοχή του ουρανού που ανήκει στον αστερισμό του Κενταύρου.
2. Πλανήτες «απατεώνες»
Ένας πλανήτης «απατεώνας» είναι ένα αντικείμενο πλανητικής μάζας που δεν περιστρέφεται γύρω από κάποιο αστέρι. Τέτοια αντικείμενα έχουν εκτοξευτεί από το πλανητικό σύστημα στο οποίο σχηματίστηκαν ή δεν έχουν συνδεθεί ποτέ βαρυτικά με κανένα αστέρι ή καφέ νάνο. Μόνο ο Γαλαξίας μπορεί να έχει δισεκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια τέτοιους πλανήτες.
3. Φεγγάρι που έχει φεγγάρι
Ένας υπο δορυφόρος, επίσης γνωστός ως submoon ή moonmoon, είναι ένας φυσικός ή τεχνητός δορυφόρος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν φυσικό δορυφόρο, δηλαδή ένα «φεγγάρι ενός φεγγαριού». Συνάγεται από την εμπειρική μελέτη των φυσικών δορυφόρων στο Ηλιακό Σύστημα ότι οι υπο-δορυφόροι μπορεί να είναι στοιχεία πλανητικών συστημάτων.
4. Γαλαξίας «δίσκος»
Ένας γαλαξίας «δίσκος» είναι ένας γαλαξίας που χαρακτηρίζεται από γαλαξιακό δίσκο, έναν ισοπεδωμένο κυκλικό όγκο αστεριών.
5. Το «Αστέρι Του Ζόμπι»
Χιλιάδες εκρήξεις υπερ-καινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα) έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Όμως, για πρώτη φορά οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: ένα άστρο που αρνείται να πεθάνει, καθώς εξερράγη τουλάχιστον δύο φορές σε διάστημα μερικών δεκαετιών, κάτι που αποτελεί «παραφωνία» σε σχέση με τις έως τώρα θεωρίες για τις κοσμικές καταστροφές αυτού του είδους.
Η έκρηξη σούπερ-νόβα που έλαβε την κωδική ονομασία iPTF14hls βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 εκ. ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου.
6. Πλανήτης που φωτίζεται από τρεις ήλιους
Το ηλιακό σύστημα GW Orionis απέχει από τη Γη 1.300 έτη φωτός. Πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα ουράνιας δομής τριπλού αστέρα, με δύο ήλιους να περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλο και ένα τρίτο αστέρι να περιστρέφεται γύρω τους, εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.
Εδώ και χρόνια οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει δακτυλίους πυκνής αστρικής σκόνης μεταξύ των τριών άστρων. Τώρα, μια προσεκτικότερη ανάλυση του GW Orionis έδειξε ότι εκτός από την αστρική σκόνη οι δακτύλιοι κρύβουν κάτι πρωτόγνωρο: έναν πλανήτη που λούζεται από το φως των τριών άστρων σε μόνιμη βάση.
7. Φωσφίνη στην Αφροδίτη
Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ανακάλυψε στην Αφροδίτη μια πιθανή ένδειξη ζωής εκτός της Γης: στα πυκνά όξινα νέφη που καλύπτουν την Αφροδίτη εντοπίστηκε ένα αέριο, η φωσφίνη, που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να «κατοικείται» από μικρόβια.
8. Ο πιο μακρινός «ραδιοφάρος» στο Σύμπαν
Πρόκειται για ένα κβάζαρ, ένα φωτεινό αντικείμενο που εξέπεμψε ισχυρή ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοκυμάτων, 13 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσουν στη Γη.
9. Γυάλινη βροχή
Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητές των πανεπιστημίων της Βέρνης και της Γενεύης έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη το 2016 στον εξωπλανήτη HD 189733b που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από εμάς. Ο πλανήτης εντοπίστηκε το 2005 και πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου στον οποίο επικρατούν ακραίες συνθήκες.
Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη αγγίζει τους τρεις χιλιάδες βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι κατά μέσο όρο έχουν ταχύτητα χίλια χλμ/ώρα. Όμως οι ερευνητές εντόπισαν ένα πραγματικά εξωτικό φαινόμενο που συμβαίνει στον HD 189733b. Στον πλανήτη εκδηλώνονται τρομερές καταιγίδες στις οποίες βρέχει… γυαλί με ταχύτητες που αγγίζουν τα 9 χιλιάδες χλμ/ώρα! Οι ερευνητές περιέγραψαν το ακραίο αυτό φαινόμενο με τον όρο «βροχές του τρόμου».
10. «Αλκοολικά» σύννεφα
Υπάρχουν φυσικοί σχηματισμοί με αλκοόλ στο διάστημα, και δεκάδες δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων λίτρα αυτού βρίσκονται στον Τοξότη Β2, μέσα σε ένα γιγάντιο σύννεφο κοντά στο κέντρο του γαλαξία και μόλις 26.000 έτη φωτός από τη γή.