Η… απειλή του dreamscrolling και ο κίνδυνος να χάσετε 86.000 δολάρια – 3 τρόποι για το αποφύγετε

Η… απειλή του dreamscrolling και ο κίνδυνος να χάσετε 86.000 δολάρια – 3 τρόποι για το αποφύγετε
Online shopping. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ξοδεύουν 2,5 ώρες την ημέρα ή 873 ώρες ετησίως χαζεύοντας τις online... βιτρίνες.

Στο φαινόμενο του dreamscrolling, δηλαδή του «χαζέματος» πολυτελών προϊόντων όπως σπίτια 11 εκατ. δολαρίων και τσάντες Hermes των 30.000 δολαρίων, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.

Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται μια νέα μελέτη της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Empower, που υποστηρίζει πως οι Αμερικανοί ξοδεύουν 2,5 ώρες την ημέρα ή 873 ώρες ετησίως χαζεύοντας τις online… βιτρίνες.

Είναι το αντίθετο του «doomscrolling», του όρου που έγινε δημοφιλής από την Καναδή δημοσιογράφο Κάρεν Κ. Χο στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεδομένου ότι όλοι τείνουμε να προσλαμβάνουμε τόσες πολλές κακές ειδήσεις όλη την ημέρα, η Χο έγινε γνωστή ως η «κυρία που θυμίζει το doomscrolling», λέγοντας στους ανθρώπους να αφήνουν τα τηλέφωνά τους μια στο τόσο.

Η ίδια σημειώνει πως πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί με το dreamcrolling.

Όσο διασκεδαστικό και αποπροσανατολιστικό κι αν είναι, δεν μπορούμε να περνάμε όλη την ημέρα σε ένα «σύννεφο» για διακοπές στο Μπαλί ή για την ανακαίνιση μπάνιου υψηλών προδιαγραφών.

«Αξίζει να θυμόμαστε ότι η πραγματική ζωή είναι πιο ακατάστατη από ό,τι ονειρεύονται οι άνθρωποι. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών που ασχολούνται με τα επιτόκια ή τα έργα ανακαίνισης σπιτιών που πάνε στραβά- οι ταξιδιωτικοί influencers που παλεύουν με τη μοναξιά, την εξουθένωση και τη συνεχή εφοδιαστική- οι fitness influencers με δυσμορφία του σώματος και ατελείωτες, περιοριστικές δίαιτες» είπε η Χο.

Εφόσον δεν το παρακάνετε, η μελέτη της Empower διαπίστωσε ότι το dreamscrolling μπορεί να είναι κάτι θετικό, να καθορίσουμε τι θέλουμε από τη ζωή και να δράσουμε για αυτό.

Το 71% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το dreamcrolling τους παρακίνησε να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους.

Η έρευνα προσθέτει πως μερικά από τα πιο συνηθισμένα προϊόντα που κοιτούν οι καταναλωτές στο dreamscrolling είναι τα εξής:

  • Παπούτσια και αξεσουάρ (49%),
  • Tεχνολογικά gadgets (30%),
  • Διακόσμηση σπιτιού και έπιπλα (29%),
  • Μέρη για διακοπές (25%),
  • Προϊόντα ομορφιάς ή αυτοφροντίδας (23%) και
  • Σπίτια ή διαμερίσματα (21%).

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να αποφύγετε τις υπερβολικές δαπάνες του dreascrolling.