Οι χώρες που υποφέρουν από το οργανωμένο έγκλημα
- 27/11/2017, 12:31
- SHARE
Δείτε ποιες χώρες υποφέρουν από τους εκβιασμούς, τις κλοπές, τη βία και τα οργανωμένα εγκλήματα.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, η οποία εξετάζει δεκάδες μέτρα για την κατάταξης χωρών.
Μία από τις υποκατηγορίες που χρησιμοποιεί το WEF είναι η επικράτηση του οργανωμένου εγκλήματος – που περιλαμβάνεται στον δείκτη «ασφάλεια». Οι εκβιασμοί, η κλοπή, η βία και οι υλικές ζημιές αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη μιας χώρας.
Η πλειοψηφία των χωρών με τα χειρότερα προβλήματα συμμοριών είναι στη Νότια και Κεντρική Αμερική, αλλά υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα που κάνει εμφάνιση στον κατάλογο. Σε κάθε χώρα δίνεται μια βαθμολογία από το 1 έως το 7 που δείχνει πόσο επηρεάζεται από αυτό το πρόβλημα. Σημειώνεται ότι η βαθμολογία 1 μεταφράζεται ως η χειρότερη βαθμολογία:
Υεμένη
Βαθμολογία: 3.3
Η Υεμένη είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στην αραβική περιοχή και είναι κλειδωμένη σε έναν εμφύλιο πόλεμο από το 2015. Αυτός ο συνδυασμός φτώχειας και αστάθειας φέρνει τη χώρα κοντά στη διαφθορά και το λαθρεμπόριο.
Περού
Βαθμολογία: 3,2
Το Περού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο και ως εκ τούτου έχει ένα ζωντανό δίκτυο συμμοριών ναρκωτικών και διακινητών ουσιώμ. Η παράνομη υλοτομία και το εμπόριο ξυλείας αποτελούν επίσης πρόβλημα στη χώρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, τα επίπεδα βίας που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα στο Περού είναι σχετικά χαμηλά.
Τσαντ
Βαθμολογία: 3.1
Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, η τρομοκρατία συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα στο Τσαντ. Η ισλαμική ομάδα Μπόκο Χαράμ δραστηριοποιείται στη χώρα και τα μέλη της είναι δραστήριοι λαθρέμποροι.
Κολομβία
Βαθμολογία: 2,9
Η Κολομβία έχει μια μακρά ιστορία οργανωμένου εγκλήματος. Η χώρα παραμένει ο παγκόσμιος παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως, παρά τον θάνατο του Πάμπλο Εσκομπάρ το 1993.
Τζαμάικα
Βαθμολογία: 2,9
Ο Christopher «Dudus» Coke, ο ηγέτης της συμμορίας του Ντάρτον Μπότσεστερ, ονομάστηκε «ένας από τους πιο επικίνδυνους εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο» από τις ΗΠΑ πριν την έκδοσή του στην Αμερική για εμπόριο διακίνησης ναρκωτικών το 2011. Τα προβλήματα συμμοριών εξακολουθούν να υφίστανται στη χώρα, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη πηγή μαριχουάνας για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Καραϊβικής, καθώς και σημείο διέλευσης για τη διακίνηση κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική.
Γουατεμάλα
Βαθμολογία: 2,7
Η Γουατεμάλα έχει το δέκατο υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κυρίως λόγω της ύπαρξης συμμοριών στη χώρα: Οι δύο κυριότερες από αυτές είναι οι Mara Salvatrucha και η 18th Street. Και οι δύο εδραίωσαν ισχυρές βάσεις στη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1996 και βγάζουν τα χρήματά τους εκβιάζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και μέσω της διακίνησης ναρκωτικών.
Μεξικό
Βαθμολογία: 2,6
Το Μεξικό είναι η κύρια πύλη για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το εμπόριο έχει προκαλέσει αιματηρούς πολέμους μεταξύ συμμοριών ναρκωτικών στη χώρα.
Βενεζουέλα
Βαθμολογία: 2,5
Η φτώχεια έχει οδηγήσει την άνοδο των συμμοριών και του οργανωμένου εγκλήματος στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, το Καράκας θεωρείται ως η πιο θανατηφόρα πόλη στον κόσμο, με εκτιμώμενες 130.35 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.
Ονδούρα
Βαθμολογία: 2,4
Η θέση της Ονδούρας στην Κεντρική Αμερική καθιστά τη χώρα βασικό «διάδρομο» για τη διακίνηση ναρκωτικών που παράγονται στη Νότια Αμερική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να μετρά πολλές ισχυρές συμμορίες.
Ελ Σαλβαδόρ
Βαθμολογία: 1,5
Η κεντροαμερικανική χώρα του Ελ Σαλβαδόρ έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Όπως και με την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, η ιστορία της φτώχειας και του εμφυλίου πολέμου, σε συνδυασμό με τη θέση της ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, έχει κάνει το Ελ Σαλβαδόρ ένα «καυτό» σημείο για τα οργανωμένα εγκλήματα ναρκωτικών.