Οι δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Οι δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Πετρέλαιο, τράπεζες και εμπόριο τους αποφέρουν δισεκατομμύρια.

Του Κώστα Φαρμάκη

Πώς ορίζεται μια πλούσια χώρα; Η προφανής απάντηση είναι: εκείνη που παράγει τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αξία, άρα αυτή που έχει το υψηλότερο ΑΕΠ. Όμως αυτό λέει μόνο τη μισή ιστορία.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μετρήσει κανείς το πόσο πλούσια είναι μία χώρα είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσαρμοσμένο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Μία μέθοδος που λαμβάνει υπόψη τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές των αγαθών για να παραγάγει έναν δείκτη του πόσα αγαθά μπορεί να αγοράσει κανείς με τα ίδια χρήματα σε διάφορες χώρες.

Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα πόλεις-παράδεισοι να ζεις

Για παράδειγμα, η πλούσια σε πετρέλαιο Νιγηρία με ΑΕΠ $268 δισ. θα ήταν μέσα στις 40 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Όμως η εφαρμογή της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Parity, PPP) δείχνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 1.555 δολάρια και τη φέρνει κάτω από τη θέση 150 σε σύνολο περίπου 180 κρατών.

Φυσικά, ο δείκτης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ΡΡΡ) δεν στηρίζεται στο πραγματικό εισόδημα, είναι όμως ένα σημαντικό εργαλείο που αντικατοπτρίζει με αρκετή ακρίβεια το πόσο εύπορο είναι το κράτος και οι πολίτες του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα έχει πέσει στην 42η θέση του κόσμου με $23.930, από $30.000 το 2008.

Σημ: Τα στοιχεία προέρχονται από το World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Απρίλιος 2013.

Ας τις δούμε αναλυτικά