Η Ελλάδα έχει τον 6ο πιο γηρασμένο πληθυσμό στον κόσμο – Ακόμα περισσότεροι ηλικιωμένοι μέχρι το 2050

Η Ελλάδα έχει τον 6ο πιο γηρασμένο πληθυσμό στον κόσμο – Ακόμα περισσότεροι ηλικιωμένοι μέχρι το 2050
Μία ηλικιωμένη γυναίκα περπατάει έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρώπη επιβεβαιώνει απόλυτα τον χαρακτηρισμό «Γηραιά Ήπειρος», λαμβάνοντας 6 από τις 8 θέσεις στη σχετική παγκόσμια λίστα.

Μέσα στις πρώτες θέσεις με τις χώρες που έχουν τους περισσότερους ηλικιωμένους πολίτες του κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα, με το μερίδιο των ανθρώπων άνω των 65 ετών στη χώρα μας να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2050.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης στις 20 Φεβρουαρίου, το statista.com σημειώνει πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις διεθνώς για τις επόμενες δεκαετίες είναι η σταδιακή και ολοένα μεγαλύτερη «στροφή» στον γηραιότερο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες, φθάνοντας τα 1,6 δισεκατομμύρια άτομα το 2050.

«Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια καθοριστική παγκόσμια τάση της εποχής μας» υποστήριζε το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Παγκόσμια Κοινωνική Έκθεση 2023.

Μία από τις κύριες προκλήσεις για τις χώρες με γηράσκοντα πληθυσμό είναι να διασφαλίσουν ότι η οικονομία μπορεί να υποστηρίξει τις καταναλωτικές ανάγκες ενός αυξανόμενου αριθμού ηλικιωμένων, είτε με την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε με την άρση των εμποδίων για την εθελοντική συμμετοχή των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό, είτε με την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις ευκαιρίες εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ιδιαίτερα οι χώρες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της δημογραφικής μετατόπισης έχουν την ευκαιρία να προγραμματίσουν εκ των προτέρων και να εφαρμόσουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού.

Ακολουθούν οι 8 χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων για το 2024 (ηλικίας άνω των 65 ετών) και αυτές που αναμένεται να βρίσκονται στην αντίστοιχη θέση το 2050.

(Σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν χώρες με πληθυσμό πάνω από 1 εκατ. κατοίκων).