Οι φορολογικοί παράδεισοι που προτιμούν οι περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως

Οι φορολογικοί παράδεισοι που προτιμούν οι περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως
Photo: pixabay.com
Τεχνολογικοί κολοσσοί επωφελούνται από τις ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα κάθε χρόνο.

Όταν μιλάμε για την προσέλκυση ξένων εταιρειών προκειμένου να μετατοπίζουν τεχνητά τα έσοδά τους από τις χώρες που ξεκίνησαν και έχουν υψηλή φορολογία, καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι τόσο γνωστή και δεν φιλοξενεί τόσο μεγάλο όγκο εταιρειών όσο η Ιρλανδία.

Τεχνολογικοί κολοσσοί και άλλες μεγάλες εταιρείες επωφελούνται από τις ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες της χώρας, εξασφαλίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα κάθε χρόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 126,2 δισ. δολάρια σε έσοδα το 2017 και ένα συνολικό ποσό των 6,2 δισ. δολαρίων σε φορολογικά έσοδα για την Ιρλανδία, ένα ποσό που αποτελεί το 67% όλων των εταιρικών φορολογικών εσόδων της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας missingprofits.world, ένα κοινό project ερευνητών από το University of California, το Berkeley και το University of Copenhagen, η Ελβετία προσελκύει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό τεχνητά μετατοπισμένων ξένων κερδών, που αθροίζεται σε 98 δισ. δολάρια το 2017.

Το Βέλγιο προσέλκυσε έσοδα που αγγίζουν τα 20,5 δισ. δολάρια, και ενώ μπορεί να μην είναι ο τυπικός φορολογικός παράδεισος, ανακαλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 ότι «εμφανίζει χαρακτηριστικά φορολογικού παραδείσου και διευκολύνει τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό», κάτι το οποίο συμβαίνει και στην Κύπρο, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Ολλανδία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 40% όλων των πολυεθνικών κερδών μετατοπίζονται σε φορολογικούς παραδείσους κάθε χρόνο. Ενώ οι χώρες που εμφανίζονται στην παρακάτω λίστα είναι οι «νικητές» αυτής της εταιρικής συμπεριφοράς, αυτό σημαίνει πάνω από 700 δισ. δολάρια σε χαμένα κέρδη για τις χώρες με την φερόμενη «υψηλή φορολόγηση». Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η Γερμανία όταν το 2017 το 26% των εσόδων από την εταιρική φορολογία βγήκε εκτός συνόρων. Αντίστοιχα, το Ην. Βασίλειο έχασε 25% ενώ οι ΗΠΑ έχασαν 19%.

Ακολουθούν οι φορολογικοί παράδεισοι που προσελκύουν τα περισσότερα κέρδη από εταιρείες του εξωτερικού.