Οι κορυφαίες φωτογραφικές στιγμές του 2021
- 31/12/2021, 13:30
- SHARE
Από την Ιωάννα Θωμά
Έχοντας βιώσει ήδη έναν χρόνο με την καθημερινότητά μας να περιστρέφεται, σχεδόν αποκλειστικά, γύρω από την πανδημία, υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για το 2021. Τα εμβόλια επρόκειτο να κυκλοφορήσουν στον κόσμο, οι οικονομίες προβλεπόταν να συνέλθουν ύστερα από το σοκ των αλλεπάλληλων lockdown, και ένας νέος ηγέτης στις ΗΠΑ αναμενόταν να επαναφέρει την παγκόσμια ισορροπία. Για μια στιγμή φάνηκε πως ξημέρωνε μια νέα, καλύτερη μέρα.
Όμως γρήγορα μάθαμε ότι αυτό που μας περίμενε ήταν περισσότερη αναστάτωση, περισσότερη αβεβαιότητα και η συνειδητοποίηση πως η ιδέα του ότι θα γυρίσουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε απομακρύνθηκε περισσότερο από ποτέ. Αντί για το «ευτυχισμένο τέλος» γίναμε μάρτυρες φυσικών καταστροφών, επιθέσεων στους δημοκρατικούς θεσμούς, πρωτόγνωρης έξαρσης έμφυλης βίας, και φυσικά μέσα σε όλα αυτά η πανδημία συνεχίζει να «παίζει» στο υπόβαθρο σαν ένα τραγούδι σε επανάληψη.
Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έγινε γρήγορα φανερό ότι η κατάσταση δεν θα εξελισσόταν όπως την περιμέναμε. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με το ελληνικό γράμμα Άλφα, μετά ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα που προκάλεσε νέο όλεθρο, ενώ η πιο πρόσφατη απειλή ακούει στο όνομα Όμικρον. Και σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η μεταδοτικότερη παραλλαγή από τότε που ξεκίνησε η διασπορά του ιού.
Θα ήταν εύκολο να συνοψίσουμε το 2021 ως μια χρονιά φόβου και διχασμού, και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος του ήταν ακριβώς έτσι. Αλλά από την άλλη ήταν ένα έτος θριάμβου, όπου επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν εμβόλια και θεραπείες σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Ένα έτος όπου οι άνθρωποι κατάφεραν να βγουν από τη μοναξιά του lockdown και να συναντηθούν ξανά με τους αγαπημένους τους, ενώ μερικοί έκαναν κιόλας το πρώτο τους ταξίδι στο διαστήμα.
Οι οικονομίες κατάφεραν να «ανασάνουν» με τη δειλή άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των συνόρων, ενώ οι αγορές ξεκίνησαν και πάλι να κινούνται ανοδικά. Ακόμη και τα προβλήματα του κινεζικού γίγαντα ακινήτων Evergrande, ή η αρνητική επίδραση της ραγδαίας αύξησης των τιμών στην ενέργεια δεν φαίνεται να εκτροχιάζουν την πληθωρικότητα των επενδυτών.
Το 2021 λοιπόν δεν ήταν σίγουρα αυτό που περιμέναμε, όμως σίγουρα οι εικόνες των οποίων γίναμε μάρτυρες θα μείνουν σίγουρα χαραγμένες στη μνήμη μας.
1. Οργισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισβάλλουν στο Καπιτώλιο
Την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 οπαδοί του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εισέβαλλαν βιαίως στο Καπιτώλιο διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου 2020.
Οι διαδηλωτές προξένησαν καταστροφές στους χώρους του κτιρίου με τις πρωτοφανείς εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εισβολής έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, το FBI επικήρυξε τους εισβολείς με την αμοιβή να φτάνει μέχρι και τα 50.000 δολάρια., και συνολικά έγιναν 68 συλλήψεις.
2. Εγκλήματα μίσους κατά των Ασιατών
Από την έναρξη της πανδημίας και την περήφημη φράση του τότε πρόεδρου Τραμπ περί “κινέζικου ιού”, μέχρι και σήμερα, οι Αμερικανοασιάτες αντιμετωπίζουν περιστατικά ρατσιστικής βίας σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια.
Η πλατρφόρμα Stop AAPI Hate, έλαβε 3.795 αναφορές για ρατσιστική βία κατά Αμερικανοασιατών, μεταξύ 19 Μαρτίου του 2020 και 28 Φεβρουαρίου του 2021 μόνο. Οι γυναίκες δε, ανέφεραν εκδηλώσεις μίσους 2,3 φορές περισσότερες από το ποσοστό των ανδρών.
3. Η Μήδεια "έθαψε" την Αθήνα στο χιόνι
Η κακοκαιρία “Μήδεια” που σάρωσε τη χώρα το διάστημα από 13 έως 17 Φεβρουαρίου είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τον όγκο των χιονοπτώσεων.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ έπεσε χιόνι εικοσαετίας, το οποίο προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και προβλήματα διαρκείας στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση όλης της χώρας, ενώ χάθηκαν και τρεις ανθρώπινες ζωές.
4. Η Covid-19 συνέχισε την σαρωτική πορεία της
Παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων από τα τέλη του 2020, η πανδημία συνέχισε να καλπάζει.
Στον τραγικό απολογισμό της περιλαμβάνονται πλεόν έγκυες και βρέφη.
5. Η "μοναχική" βασίλισσα
Στις 10 Απριλίου η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας έχασε τον σύζυγό της, Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, μετά από 70 χρόνια γάμου.
Μοναχική και θλιμμένη, τον “αποχαιρέτισε” στις 17 Απριλίου.
6. Όταν δάκρυσε ο Στέφανος
Το 2021 ήταν σίγουρα μια καλή χρονιά για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Σκαρφάλωσε στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας που κατέκτησε τον τίτλο Masters, και ο πρώτος που έφτασε στον τελικό Grand Slam του Roland Garros.
Όμως στις 11 Ιουνίου, μια ανάσα πριν κατακτήσει το τουρνουά σε έναν συναρπαστικό τελικό, ήττήθηκε από τον Novak Djokovic. Ο Στέφανος μπορεί να δάκρυσε με το αποτέλεσμα του αγώνα, όμως κέρδισε μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων παικτών τένις του κόσμου.
7. Ο χρόνος "πάγωσε" για τον Kρίστιαν Έρικσεν
12 Iουνίου 2021 στο Γήπεδο Parken της Κοπεγχάγης, και η Δανία αντιμετωπίζει την Φινλανδία στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του Euro 2020. Το ρολόι σημαδεύει το 42᾽ όταν ο διεθνής Δανός ποδοσφαιριστής, Κρίστιαν Έρικσεν, πέφτει στο έδαφος, έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Οι συμπαίκτες του Έρικσεν σχηματίζουν μία ανθρώπινη ασπίδα για να προστατεύσουν τον 29χρονο συναθλητή τους, από τα αδιάκριτα μάτια των φωτογράφων.
Αυτό που ακολούθησε ήταν τα τριάντα πιο δραματικά λεπτά που έχει παρακολουθήσει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, αναμένοντας την έκβαση της υγείας του.
8. Οι φλόγες κατασπάραξαν Αττική και Βόρεια Εύβοια
Αν ο Αύγουστος μπορούσε να περιγραφεί από μια λέξη μόνο, αυτή θα ήταν καταστροφή. Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν σε Αττική και Βόρεια Εύβοια μετά από ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου και διήρκησαν έως τις 16 του μήνα.
Μέσα σε αυτές τις 13 δραματικές μέρες χάθηκαν περιουσίες και προξενήθηκαν τεράστιες οικολογικές καταστροφές.
Στην Εύβοια, καταστράφηκε το ένα τρίτο των δασών του νησιού, ενώ στην Αττική κάηκε το 16% των δασών του νομού.
9. Οι οικολογικές συνέπειες της πανδημίας
Η πανδημία, εκτός από τις τραγικές της συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή, συνέβαλε στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Εκτιμάται ότι από τις αρχές του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021, 8,4 εκατομμύρια τόνοι έξτρα πλαστικών αποβλήτων είχαν παραχθεί από 193 χώρες. Η πλειονότητα αυτών αποτελείται από μάσκες, γάντια, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών και άλλα προστατευτικά είδη μιας χρήσης, καθώς επίσης πλαστικές συσκευασίες τεστ, η ζήτηση των οποίων έχει τεράστια αύξηση λόγω του κορωνοϊού.
10. Η έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος
Μπορεί για πολλούς η κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού να σήμαινε την αρχή του τέλους της πανδημίας, όμως ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού δεν αισθάνθηκε ακριβώς έτσι.
Οι αρνητές των εμβολίων χωρίζονται σε αρκετές υποκατηγορίες. Υπάρχουν εκείνοι που αρνούνται γενικότερα την ύπαρξη του κορωνοϊού και θεωρούν πως η πανδημία είναι ψεύτικη. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως η σοβαρότητα του κορωνοϊού είναι υπερτιμημένη, ενώ ορισμένοι απλά φοβούνται τις μακροχρόνιες συνέπειες των εμβολίων στον ανθρώπινο οργανισμό.
Όποια και αν είναι η αιτία, σε όλον τον πλανήτη, το θέμα του εμβολιασμού έχει προκαλέσει διχασμό, εντάσεις, ακόμα και εκδηλώσεις βίας.