Οι «μεγάλοι» ηγέτες που τα «θαλάσσωσαν» με τον κορωνοϊό

Οι «μεγάλοι» ηγέτες που τα «θαλάσσωσαν» με τον κορωνοϊό
epa08043531 Turkey President Recep Tayyip Erdogan and US President Donald Trump (back) during NATO Summit in London, Britain, 04 December 2019. NATO countries' heads of states and governments gather in London for a two-day meeting. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις, οικονομικού, πολιτικού ή υγειονομικού χαρακτήρα έχουν αποδείξει ένα πράγμα: αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων πολιτικών, γρήγορων αποφάσεων και ηγετών ικανών να σηκώσουν στις πλάτες τους οποιοδήποτε κόστος προκύψει στο τέλος. Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού αποκάλυψε πολλές πολιτικές αδυναμίες και έφερε στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα που οι ηγέτες καλούνται να λύσουν άμεσα και συντονισμένα.

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση που όμοιά της δεν έχουμε βιώσει». Αυτή ήταν η φράση της Αμίνα Τζ. Μοχάμεντ, Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του World Economic Forum στις 8 Απριλίου.

Η πανδημία* του κορωνοϊού είναι ένα παγκόσμιο καταστροφικό γεγονός και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε ακριβώς πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας από εδώ και πέρα. Ένα είναι σίγουρο: Όπως ακριβώς αυτή η ασθένεια στοίχισε χιλιάδες ζωές, διέκοψε την καθημερινότητά μας, έκλεισε τις αγορές και αποκάλυψε την έλλειψη ετοιμότητας των κυβερνήσεων, έτσι θα οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική και οικονομική σκηνή παγκοσμίως.

Κάθε χώρα έχει, φυσικά, τα δικά της ξεχωριστά συστήματα υγείας στα οποία βασίζεται. Έως τώρα όμως, δεν υπάρχει κανένα διεθνώς συντονισμένο ιατρικό σχέδιο, ούτε καν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη στιγμή, 213 χώρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι επίσημοι καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι 196.295. Οι εθνικοί ηγέτες, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τη Μέση Ανατολή, δείχνουν πως δεν έχουν πάρει το μάθημα από τις προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις του SARS και του Έμπολα που «θέρισαν» χιλιάδες ανθρώπους.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά λόγω του αυξανόμενου κόστους εργασίας της Κίνας, του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ και lockdown της παγκόσμιας οικονομίας, που οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας, ειδικά στις ώριμες οικονομίες.

Χωράει ο κορωνοϊός στην πολιτική ατζέντα;

Πολλοί πολιτικοί ηγέτες έχουν επικριθεί από την αρχή της πανδημίας για τον αργό τρόπο με τον οποίο έδρασαν, ο οποίος δεν προερχόταν από κάποιο συντονισμένο σχέδιο δράσης, αλλά από μία παντελή έλλειψη οργάνωσης σε μια πιθανή υγειονιμική κρίση που θα μπορούσε να πλήξει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι και έγινε. Από την υγειονομική κρίση περάσαμε στην κρίση της πολιτικής ηγεσίας και της ανικανότητας αυτής να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Από τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει πολλάκις επικριθεί για την επιμονή του να βάζει την οικονομία πάνω από τον άνθρωπο, μέχρι την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει εξ αρχής σε ένα κορωνο-σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία, η ηγεσία καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην χάραξη συντονισμένων τακτικών για περιπτώσεις όπως αυτή που βιώνουμε τώρα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτικών φυσιογνωμιών που κρίθηκαν και κατακρίθηκαν για την πολιτική τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης.

*Τα νούμερα θανάτων και κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκαν στις 27 Απριλίου 2020 έως τις 23:00 ώρας Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.