Αυτές είναι οι «πολυεθνικές» του εγκλήματος
- 14/11/2015, 18:30
- SHARE
Οι μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο. Τζίρος δισεκατομμυρίων, πλοκάμια σε πολλές χώρες, χιλιάδες μέλη. Σαν εταιρείες, αλλά με δολοφόνους.
Μπορεί στις μέρες μας το έγκλημα να έχει «ψηφιοποιηθεί» και οι στόχοι να είναι όλο και περισσότερο σε servers και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όμως οι παλιές, μεγάλες και καθιερωμένες οργανώσεις παραμένουν πιστές στην παράδοση: ναρκωτικά, trafficking, τζόγος, εκβιασμοί, προστασία, λαθρεμπόριο, όσα τους έχουν κάνει μεγάλους εδώ και δεκαετίες.
Για σύγκριση, το ετήσιο κόστος της κλοπής προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ για τους πολίτες και το σύστημα είναι περίπου $20 δισ. το χρόνο, συνυπολογίζοντας τα χρήματα που ξοδεύονται για την προστασία και την αποτροπή του, δεν είναι, δηλαδή, χρήματα που καταλήγουν στις συμμορίες. Αντίθετα, τα έσοδα των οργανώσεων μόνο από το εμπόριο της κοκαΐνης είναι $34 δισ. το χρόνο. Προσθέστε όλες τις άλλες δραστηριότητες και έχετε μια εικόνα του γιατί το οργανωμένο έγκλημα προτιμά τις σίγουρες λύσεις.
Ποιες είναι, όμως οι μεγαλύτερες και πόσο τζίρο κάνουν; Εδώ οι υπολογισμοί είναι δύσκολο να γίνουν και βασίζονται περισσότερο σε εκτιμήσεις. Ας δούμε τις 10 οργανώσεις που ξεχωρίζουν, τόσο για τα τεράστια έσοδά τους, όσο και για τον αμείλικτο τρόπο με τον οποίο κάνουν μπίζνες. Σε βάρος των άλλων, πάντα.
Yamaguchi Gumi
Τζίρος: $80 δισ.
Η πιο μεγάλη οργανωμένη συμμορία στον κόσμο είναι η Yamaguchi Gumi, μία από τις πολλές οργανώσεις που αποτελούν τη Yakuza, όπως αποκαλείται συνολικά η γιαπωνέζικη «μαφία». Ασχολείται κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και με τζόγο και εκβιασμούς. Έχει κάθετη ιεραρχία, σχεδόν «στρατιωτική», και θρυλική αποτελεσματικότητα.
Solntsevskaya Bratva
Τζίρος: $8,5 δισ.
Σύμφωνα με ειδικούς εγκληματολόγους, πρόκειται για μια ομάδα δέκα ημι-αυτόνομων «ταξιαρχιών», η κάθε μία από τις οποίες δρα σε συνεννόηση μεν, αλλά όχι υπό τις εντολές των άλλων. Το γκρουπ διοικείται από ένα συμβούλιο 12 ατόμων που κρατούν το κοινό «ταμείο» και ασκούν διοίκηση. Η οργάνωση διακινεί κυρίως ναρκωτικά και γυναίκες προς εκμετάλλευση και τροφοδοτεί με ηρωίνη από το Αφγανιστάν την αγορά της Ρωσίας. Η χώρα, με μόλις το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής.
Camorra
Τζίρος: $4,9 δισ.
Η μαφία στην Ιταλία παραμένει ισχυρή και με γερές βάσεις σε τέτοιο βαθμό που, σύμφωνα με έρευνα του Università Cattolica και του Joint Research Centre on Transnational Crime, όλες της οι «μπίζνες» αγγίζουν τα $33 δισ., με πιο δραστήρια και ωφελημένη ομάδα εκείνη της Νάπολης, τη λεγόμενη Camorra. Πορνεία, εμπόριο όπλων, εμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικά, απομιμήσεις προϊόντων, τζόγος, εκβιασμοί, δεν σταματούν πουθενά.
‘Ndrangheta
Τζίρος: $4,5 δισ.
Το δεύτερο ισχυρότερο γκρουπ της ιταλικής μαφίας έχει υπό τον έλεγχό του το εμπόριο κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη.
Sinaloa Cartel
Revenue: $3 δισ.
Το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού είναι ο μεσάζοντας ανάμεσα στους παραγωγούς της Νότιας Αμερικής και στην αχόρταγη αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Αμερικανοί ξοδεύουν για ναρκωτικά πάνω από $100 δισ. το χρόνο, με τα 6,5 δισ. να περνούν από το συγκεκριμένο καρτέλ που κρατάει το ποσοστό του.
United Bamboo
Η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της Ταϊβάν υπολογίζεται ότι έχει 10.000 μέλη και ασχολείται κυρίως με διακίνηση ναρκωτικών, εκτέλεση συμβολαίων, τζόγο κ.ά. Δεν έχει «αφεντικά», αλλά εφαρμόζει ένα οριζόντιο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας.
D-Company
Με πεδίο δράσης την Ινδία και τον Περσικό Κόλπο, έχει αρχηγό τον Dawood Ibrahim ο οποίος πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα και έχει ανάμιξη σε βομβιστικές επιθέσεις με εκατοντάδες νεκρούς. Η οργάνωσή του ασχολείται με εμπόριο όπλων, trafficking, τρομοκρατικές ενέργειες, εκβιασμούς κ.ά.
14Κ
Τζίρος: 3 δισ.
Με έδρα το Χονγκ Κονγκ και πεδίο δράσης τους εκβιασμούς, την εκτέλεση συμβολαίων, απαγωγές, τζόγο, πορνεία, τοκογλυφία, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. Πλοκάμια στην Ασία, αλλά και σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής, υπολογίζεται πως έχει 25.000 μέλη.
Tijuana Cartel
Τζίρος: 3 δισ.
Η πτώση των κολομβιανών καρτέλ ναρκωτικών τη δεκαετία του ’90 δημιούργησε ένα κενό που έσπευσαν να το καλύψουν τα αντίστοιχα μεξικάνικα. Η αμερικανική DEA θεωρεί αυτό της Τιχουάνα το πιο επικίνδυνο, βίαιο και αποδοτικό, καθώς μόνο για δωροδοκίες που του επιτρέπουν να λειτουργεί ξοδεύει $1 εκατ. κάθε εβδομάδα.
Dai Huen Jai
Δραστηριοποείται στην Κίνα και τις γύρω χώρες, δεν έχει συγκεκριμένη ιεραρχία ή αρχηγούς, ασχολείται με το εμπόριο ναρκωτικών, την τοκογλυφία, το trafficking κ.ά. Φημολογείται πως η αρχή της έγινε μετά τον θάνατο του Μάο Τσετούνγκ από μέλη της παραστρατιωτικής Κόκκινης Φρουράς που εστάλησαν σε στρατόπεδα “επανεκπαίδευσης” και υπέστησαν βασανιστήρια.