Η Kate Moss των 2.73 εκατομμύριων δολαρίων

Η Kate Moss των 2.73 εκατομμύριων δολαρίων

Ολοκληρώθηκε η εκτίμηση της τιμής των φωτογραφιών του διάσημου μοντέλου από τον οίκο Christie’s.

της Τέτας Καραμπίνη

Κάποιοι το είδαν ως μια απλή δημοπρασία, όσοι είδαν πίσω από αυτή τη κίνηση θα κατάλαβαν πως η επιλογή της Kate Moss δεν ήταν τυχαία. Το μοντέλο από τη Βρετανία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να είναι μια κινούμενη μηχανή χρημάτων. To 2012 η Moss είχε αποδοχές της τάξεως των $9.2 εκατομμυρίων, ενώ για το 2013 το εισόδημα της έφτασε τα $5.7 εκατομμύρια.

Μια πρώτη εκτίμηση των φωτογραφιών και των πινάκων που τέθηκαν σε δημοπρασία χθες το βράδυ στον οίκο Christie’s, είχε δείξει πως οι προσφορές θα ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο λίρες.

Τι συνέβη όμως χθες στην αίθουσα δημοπρασιών; Τα 58 κομμάτια του συλλέκτη Gert Elfering, συμπεριλαμβανομένων των έργων των Irving Penn, Mario Testino, Chuck Close και Annie Leibovitz, επέφεραν στον οίκο περισσότερα από £1,665,500 ($2,663,135).

Την μεγαλύτερη προσφορά, όπως ήταν αναμενόμενο, έλαβε το γλυπτό «A Model Model», το οποίο πουλήθηκε για 133.875 λίρες. Ο πίνακας «Kate in Red» του Jones πουλήθηκε στη τιμή των 121.875 λιρών, ενώ το print του «Kate Moss (Bronze Glitter)» πουλήθηκε για 32.000 λίρες από προσφορά που δόθηκε μέσω Ίντερνετ. Τις 61.875 έφτασε η φωτογραφία του Irving Penn «Kate Moss (hand on thigh)» που τραβήχτηκε για την Vogue το 1996.

Ο Philippe Garner, διευθυντής του οίκου Christie’s και επικεφαλής των φωτογράφων, δήλωσε πως η δημοπρασία με τα έργα της Kate Moss προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή και ενδιαφέρον τόσο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, όσο και τη μέρα της δημοπρασίας.

Το εγχείρημα αυτό ήταν μια έκδηλη έκφραση θαυμασμού για το μοντέλο, και παρόλο που τις πιο υψηλές προσφορές έλαβαν τα έργα των καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως Mario Testino, αλλά μεγάλη ήταν και η προσφορά για τα έργα επίδοξων καλλιτεχνών όπως Chris Levine, Mert & Marcus και David Sims. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υψηλές προσφορές απέδειξαν πως η Kate Moss συνεχίζει να είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της βρετανικής βιομηχανίας.

Ας δούμε τις φωτογραφίες