Λογότυπα πολλών… καρατίων

Λογότυπα πολλών… καρατίων
Photo:

Η Apple «εκθρόνισε» την Coca Cola μετά από 13 χρόνια στη λίστα με τα πιο εμπορικά διεθνή σήματα για το 2013.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Η Interbrand ανακοίνωσε τα Best Global Brands για το 2013 με την Coca Cola να χάνει την πρώτη θέση μετά από 13 χρόνια από την Apple. Η άνοδος του τεχνολογικού τομέα σε επίπεδο λογοτύπων αποτυπώνεται και από το γεγονός, ότι φέτος, εκτός της Apple, στη δεύτερη θέση της λίστας Interbrand «αναρριχήθηκε» η Google, με το λογότυπό της να αποτιμάται στα 93,3 δισ. δολάρια.

Παίρνοντας υπόψη τον τομέα δραστηριοποίησης, την «παγκοσμιότητα» ενός προϊόντος, την σχέση με τον ανταγωνισμό, την αναγνωρισιμότητα και τα οικονομικά στοιχεία η Interbrand έχει δημιουργήσει από το 2.000 ένα μοναδικό δείκτη αξιών με τα 100 πιο ισχυρά σήματα του πλανήτη. Η βάση δεδομένων της Interbrand αξιολογεί συνδυαστικά τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών με τον αντίκτυπο που έχουν τα λογότυπά τους στο καταναλωτικό κοινό.

Η κατάταξη αυτή του Interbrand αντανακλά επίσης την πτώση παλιών σημαντικών εταιρειών. Αυτό συνέβη με την καναδική BlackBerry, η οποία χάθηκε από τον κατάλογο των πρώτων 100, ενώ βρισκόταν ακόμη στην 54η θέση το 2011.

Το ίδιο ισχύει για την φινλανδική Nokia, η οποία σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση της στην κατάταξη αυτή μεταξύ του 2011 και του 2013, πέφτοντας από την 13η στην 57η θέση.

Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε την ίδια ώρα ο ιστότοπος Facebook, ο οποίος ανέβηκε στην 52η θέση, με αύξηση 43% της αξίας του στα 7,73 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ας δούμε τα δέκα πρώτα από αυτά: