Μάρτιν Σκρέλι: H άνοδος και η πτώση του πιο μισητού ανθρώπου στον κόσμο
- 07/08/2017, 12:09
- SHARE
Η περιουσία αξίας 45 εκατ. δολαρίων και η παρακμή του.
Ο Μάρτιν Σκρέλι, πρώην CEO φαρμακευτικής εταιρείας, κρίθηκε ένοχος την περασμένη Παρασκευή για τρεις από τις οκτώ κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί μεταξύ των οποίων καταδίκες για χρηματιστηριακή απάτη, συνωμοσία και διαπλοκή με σκοπό την απάτη, Ωστόσο ο ίδιος δεν «τραβά τα βλέμματα» για πρώτη φορά.
Ο ίδιος έγινε ιδιαίτερα γνωστός και χαρακτηρίστηκε ως ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο» όταν αποκαλύφθηκε ότι αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου για το AIDS κατά 5.000% το 2015.
Η πράξη του προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας, μεταξύ άλλων και των τότε υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.
Παρακάτω ακολουθεί η ζωή του Μάρτιν Σκρέλι, αλλά και πώς έφτασε να είναι η ζωή του σήμερα:
Τα παιδικά του χρόνια
Γεννήθηκε το 1983 στο Νοσοκομείο Coney Island και οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Αλβανία και τη Νότια Κορέα. Η πρώτη επαφή με το χώρο του Χρηματιστηρίου έγινε όταν ο ίδιος ήταν ακόμη παιδί τη δεκαετία του 1990, ενώ κατέληξε να αγοράζει τις πρώτες του μετοχές στην εταιρεία υπολογιστών Compaq, σε ηλικία 12 ετών.
Τα πρώτα βήματα στο Χρηματιστήριο
O Σκρέλι συνέχισε να αγοράζει μετοχές ως έφηβος, συγκεντρώνοντας μετοχές της Amazon όταν η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1997. Ενώ άλλα παιδιά της ηλικίας του ενδιαφέρονταν για τους παίκτες της ομάδας Yankees, εκείνος «ήξερε τα πάντα για όλες τις δημόσιες εταιρείες», όπως έχει ο ίδιος δηλώσει στο παρελθόν.
Οι σπουδές του
O Σκρέλι έχει δηλώσει επίσης ότι οφείλει την επιτυχία του στο κολέγιο Hunter College High School στο οποίο φοιτούσε, αν και το εγκατέλειψε λίγο πριν αποφοιτήσει. Μάλιστα, από ευγνωμοσύνη, το 2015 ο ίδιος έκανε δωρεά ύψους ενός εκατ. δολαρίων.
Η Wall Street
Ο Σκρέλι ξεκίνησε να εργάζεται στην Wall Street σε ηλικία 16 ετών, εγκατέλειψε το κολέγιο. Στη συνέχεια ο ίδιος έλαβε το πτυχίο του στον τομέα των επιχειρήσεων από το Baruch College. Ωστόσο, κάποτε δήλωσε πώς ό,τι ήταν να μάθει τα έμαθε στο σχολείο και όχι στο Πανεπιστήμιο.
Ένα πλούσιο βιογραφικό
Λίγο πριν δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, ο Σκρέλι εργάστηκε στην UBS και την Intrepid Capital Management. Kατά τη διάρκεια της δεκαετίας του στη Wall Street έγινε γνωστός για το «σορτάρισμα των μετοχών στις βιοτεχνολογικές εταιρείες». Ακόμη, δεν δίσταζε να ασκεί κριτική δημοσίως σε επιχειρήσεις που δεν εκτιμούσε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Μιλώντας για το Twitter...
Ο Σκρέλι αποκλείστηκε από το κοινωνικό δίκτυο τον Ιανουάριο το 2017, όταν έγινε γνωστό ότι παρενοχλεί επανειλημμένα τη δημοσιογράφο Lauren Duca. Στη συνέχεια, δημιούργησε νέο λογαριασμό, τον οποίο έκλεισε ξανά άμεσα το κοινωνικό δίκτυο.
Η ίδρυση των εταιρειών του
To 200 ίδρυσε τη δική του εταιρεία hedge fund, MSMB Capital Management, όπου συνέχισε να σορτάρει σε μετοχές εταιρειών βιοτεχνολογίας. Τον Φεβρουάριο του 2011, η ίδρυσε τη Retrophin, μια φαρμακευτική εταιρεία. Τον ίδιο μήνα που ίδρυσε την εταιρεία φαρμάκων, έχασε περίπου επτά δισ. δολάρια στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα η περιουσία του να φτάσει τα 60.000 δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, ο Σκρέλι προσπάθησε να κρύψει τις απώλειες και έστειλε εκθέσεις προόδου της MSMB στους επενδυτές σαν να ήταν ακόμα μια υγιής επιχείρηση.
Η άνοδος
Ο ίδιος όμως διέσπασε χρήματα από την Retrophin προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη της MSMB αλλά και τα δικά του, από τον Φεβρουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2015. Το FBI κατηγόρησε τον Σκρέλι ότι έκανε ψεύτικες, επικαιροποιημένες συναλλαγές για να παρουσιάσει ότι η MSMB Capital είχε επενδύσει στην Retrophin. Κι ενώ το κοινό δεν γνώριζε τις φερόμενες οικονομικές του ανησυχίες, το περιοδικό Forbes προσέθεσε τον Σκρέλι στη λίστα με τους κορυφαίους 30 σε ηλικία κάτω των 30 ετών επιχειρηματίες.
Η μεγάλη αποκάλυψη
Οι επενδυτές δεν άργησαν να τον καταλάβουν: Επτά από αυτούς, μάλιστα, ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω. Ωστόσο, ο Σκρέλι συνέχισε να κλείνει συμφωνίες -ύψους 11 εκατ. δολαρίων- από άλλους επενδυτές. Τότε το διοικητικό συμβούλο της Retrophin ζήτησε την παραίτησή του. Το 2015 ο ίδιος δημιούργησε την Turing Pharmaceuticals και αγόρασε τα δικαιώματα του Daraprim στην αγορά, μιας θεραπείας τοξοπλάσμωσης που χρησιμοποιείται από ασθενείς με AIDS. Ο Σκρέλι ανέβασε την τιμή του φαρμάκου από 13 σε 750 δολάρια, προκαλώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης, μεταξύ άλλων και των Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.
Η αγορά της KaloBios Pharmaceuticals
Ο Σκρέλι αγόρασε την KaloBios Pharmaceuticals τον Νοέμβριο του 2015. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αυξήσει την τιμή ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου Chagas, ενώ παράλληλα η Ειδική Επιτροπή για τη Γήρανση της Γερουσίας των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά την υπόθεση τον ίδιο μήνα.
H πτώση
Τον Δεκέμβριο, ο Σκρέλι συνελήφθη για απάτη. Αποχώρησε από τη θέση του CEO της Turing και από την KaloBios τον ίδιο μήνα. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες κρίθηκε ένοχος με ποινή φυλάκισης 20 ετών για τρεις από τις οκτώ κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί μεταξύ των οποίων καταδίκες για χρηματιστηριακή απάτη, συνωμοσία και διαπλοκή με σκοπό την απάτη. Ο ίδιος δήλωνε πριν τη δίκη ότι θα βρεθεί “τόσο αθώος” που θα έπρεπε να του ζητήσουν συγγνώμη η κριτική επιτροπή και οι εισαγγελείς.