Most Powerful Women in Finance: Ισχυρές γυναίκες με ρόλο-«κλειδί» στην οικονομία
- 21/04/2021, 10:24
- SHARE
Από τη Σοφία Εμμανουήλ
Στη νέα έκδοση του περιοδικού Fortune Greece, παρουσιάζεται η λίστα «Most Powerful Women in Finance».
Το αφιέρωμα παρουσιάζει δέκα περιπτώσεις γυναικών σε θέσεις – «κλειδιά» για την οικονομία, οι οποίες πρωταγωνιστούν με τις αποφάσεις τους και την προσωπική τους πορεία.
Με δυνατά βιογραφικά και εμπειρία σε σημαντικά οικονομικά πόστα, έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμα τους στους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται, αλλά και στην κοινωνία.
*Η παρουσίαση είναι με αλφαβητική σειρά.
** Δείτε την αντίστοιχη έρευνα με τις 30 πιο Ισχυρές Γυναίκες στις επιχειρήσεις ΕΔΩ
Ελένη Βρεττού
Ανώτερη γενική διευθύντρια, Τράπεζα Πειραιώς
Έχει στον τοµέα ευθύνης της όλες τις εταιρικές χρηµατοδοτήσεις, τα αναπτυξιακά προγράµµατα, τον τοµέα αγροδιατροφής, συµπεριλαµβανοµένων των ιδιωτών αγροτών, καθώς και την εποπτεία µιας σειράς θυγατρικών της µεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα από πλευράς assets.
Ενδεικτικά σηµειώνεται ότι οι συνολικές εκταµιεύσεις στο σύνολο των µεγεθών των επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.
Διαθέτει 20ετή εµπειρία σε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχοντας αναλάβει επιτελικές θέσεις στους τοµείς της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης κινδύνων και συγχωνεύσεων και εξαγορών. Μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής επί σειρά ετών της Χονδρικής Τραπεζικής (Wholesale Banking) του ελληνικού υποκαταστήµατος του πολυεθνικού τραπεζικού οµίλου της HSBC.
Χριστίνα Θεοφιλίδη
Γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Εθνική Τράπεζα
Μέσα σε δύο χρόνια από την ένταξή της στο δυναµικό της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε, µαζί µε τους συνεργάτες της, να φέρει την τράπεζα σε ηγετική θέση ως προς τις ψηφιακές δυνατότητες που προσφέρει στους πελάτες της, ενώ παράλληλα υλοποιείται ένα νέο µοντέλο εξυπηρέτησης στα καταστήµατα.
Ξεκίνησε την καριέρα της στη Citibank την οποία θεωρεί πολύ σηµαντικό “σχολείο” για τη Λιανική Τραπεζική ενώ στη συνέχεια για 22 χρόνια εργάστηκε στη Eurobank. Θεωρεί πολύ σημαντική την ισορροπία στη ζωή της και φροντίζει να βρίσκει χρόνο για την οικογένεια και τα ενδιαφέροντα της.
Σήµερα είναι επίσης µη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Μορφωτικού Ιδρύµατος της Εθνικής Τραπέζης.
Φωτεινή Ιωάννου
Γενική διευθύντρια διαχείρησης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής, Εθνική Τράπεζα
Εργαζόταν στην Εθνική Τράπεζα από το 2006 μέχρι το 2017, όταν και μεταπήδησε στην Τράπεζα Πειραιώς ως γενική διευθύντρια του Corporate, για να επιστρέψει δύο χρόνια μετά στην Εθνική, όπου έχει διανύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας της.
Είναι πτυχιούχος οικονομικών του Cambridge, με μεταπτυχιακό τίτλο από το Warwick Business School.
Στον Όμιλο ΕΤΕ έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω του πακέτου Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ.
Σταυρούλα Καμπουρίδου
Διευθύνουσα σύµβουλος και γενική διευθύντρια, Διατραπεζικά Συστήµατα (ΔΙΑΣ)
Ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2021, µεταφέροντας τεχνογνωσία από την εµπειρία της ως συµβούλου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε δράσεις καινοτοµίας της ΤτΕ, θέση που διατηρεί.
Ηγήθηκε των πρωτοβουλιών FinTech της ΤτΕ, όπως το Innovation Hub αλλά και το έργο Regulatory Sandbox, που καθιστά την ΤτΕ την 8η κεντρική τράπεζα των EU27 µε τέτοια δοµή.
Πριν από την ένταξή της στην ΤτΕ διετέλεσε προϊσταµένη του Τµήµατος Προµηθειών Πληροφορικής του Οµίλου ΕΤΕ και νωρίτερα Διευθύντρια Πωλήσεων Εξοπλισµού στην IBM Ελλάδος. Στη ΔΙΑΣ στοχεύει σε περαιτέρω εκσυγχρονισµό των πληρωµών µε προώθηση καινοτόµων µέσων όπως instant payments και “Account to Account”, µε τα προϊόντα IRIS Instant Payments και IRIS e-commerce.
Βασιλική Λαζαράκου
Διδάκτωρ Νοµικής Πρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Με την παρουσία της στον κορυφαίο θεσµό της ελληνικής κεφαλαιαγοράς µετουσιώνει τις σύγχρονες επιταγές στο επενδυτικό περιβάλλον, από την υιοθέτηση αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και κριτηρίων ESG µέχρι την αναµόρφωση του έργου της εποπτείας σε συντονισµό µε την ανάκαµψη της οικονοµίας και τον ψηφιακό µετασχηµατισµό.
Ως µέλος του management board της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΚΑΑ/ ESMA), συναποφασίζει για τα θέµατα διαχείρισης του ίδιου του Ευρωπαίου επόπτη συµπεριλαµβανοµένης της εποπτικής σύγκλισης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Προεδρεύει δε της κοινής Επιτροπής των ευρωπαϊκών εποπτών για τις Τιτλοποιήσεις. Έχει άλλωστε πρωταγωνιστήσει σε µεταρρυθµίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (όπως ο κανονισµός MiFID II/MIFIR και τα ELTIFs) ενώ έχει στο ενεργητικό της σηµαντικές επιχειρηµατικές συµφωνίες κατά τη θητεία της σε δικηγορικές εταιρείες πριν τον διορισµό της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αντιγόνη Λυµπεροπούλου
Διευθύνουσα σύµβουλος, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων
Παράδειγµα ηγεσίας µέσα από εσωτερική εξελικτική διαδικασία που διασφαλίζει σταθερότητα, συνέχεια και ανάπτυξη. Από τα πλέον πεπειραµένα ανώτατα στελέχη στις εναλλακτικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκινώντας από το Υπουργείο Οικονοµικών, µε ενεργό ρόλο στη διαµόρφωση του ολοκληρωµένου πληροφοριακού συστήµατος τελωνείων την περίοδο 1999 – 2001, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα ως στέλεχος επενδύσεων στο ΤΑΝΕΟ (νυν ΕΑΤΕ).
Συνέβαλλε στη διαµόρφωση της πρώτης γενιάς funds που επένδυσαν σε αναδυόµενες ελληνικές επιχειρήσεις. Έχει διαχειριστεί τρεις µεγάλες προσκλήσεις για 560 εκατ. ευρώ σε ενέργεια, νεοφυή
επιχειρηµατικότητα και συν-επενδύσεις.
Σήµερα τα ενεργά επενδυτικά κεφάλαια είναι 1,3 δισ. ευρώ µε επιπλέον πρόγραµµα επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ σε συνεργασία µε τη Mubadala Investment Company (Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα).
Ελένη Παπαγγελοπούλου
Γενική Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος ΔΣ, EMEA MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ.
Είναι η μόνη γυναίκα επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, μεταξύ των επίσημων μελών της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, παρακολουθώντας στενά και το συνολικό χαρτοφυλάκιο της MetLife στην περιοχή EMEA.
Δημιουργεί αξία για τους επενδυτές αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και το κύρος ενός παγκόσμιου οργανισμού, εφαρμόζοντας υψηλά πρότυπα διακυβέρνησης και αποτελεσματικές επενδυτικές στρατηγικές. Χαίρει της εμπιστοσύνης της αγοράς και την ανταποδίδει με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους μεριδιούχους ενώ πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την διαχειριστική ικανότητα και την αξιοπιστία της εταιρείας, την οποία άλλωστε επιβεβαιώνουν σειρά διακρίσεων.
Η MetLife ΑΕΔΑΚ δραστηριοποιείται 29 χρόνια στην αγορά, διαχειρίζεται 12 αμοιβαία κεφάλαια και βασικός της μέτοχος, με ποσοστό 90%, είναι η ασφαλιστική MetLife Α.Ε.Α.Ζ. ενώ το υπόλοιπο 10% ανήκει στην Ν.Α. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ-Χ.ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ.
Χριστίνα Παπακωνσταντίνου
Υποδιοικήτρια, Τράπεζα της Ελλάδος
Μετουσιώνει το γυναικείο ταλέντο στον συντονισµό κρίσιµων οικονοµικών πολιτικών. Συµµετείχε στην οµάδα διαπραγµάτευσης των προγραµµάτων οικονοµικής προσαρµογής µε τους ευρωπαϊκούς θεσµούς και το ΔΝΤ.
Εκπροσώπησε τη χώρα στο ECOFIN, στις οµάδες υψηλού επιπέδου του ΟΟΣΑ και σε υπουργικές συνεδριάσεις του (ως αναπληρωτής), καθώς και στην Επιτροπή Χρηµατοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSC) και σε οµάδες εργασίας του Euroworking Group.
Υπήρξε µέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Κυβερνητικού Συμβουλίου διαχείρισης χρέους και του Συµβουλίου Χρηµατοοικονοµικής Σταθερότητας (FSB), ενώ συµµετείχε στις διαπραγµατεύσεις για το PSI.
Παρείχε τεχνογνωσία σε κορυφαίους θεσµικούς φορείς στην Ελλάδα και στην ΕΕ, ενώ την περίοδο 2017 – 2021 ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου της PQH, ειδικού εκκαθαριστή πιστωτικών και χρηµατοδοτικών ιδρυµάτων στην Ελλάδα.
Αναστασία Σακελλαρίου
Chief Transformation Officer, Alpha Bank
Διεθνούς κύρους τραπεζίτης, προσφέρει τεχνογνωσία στο πρόγραµµα µετασχηµατισµού της Alpha Bank έχοντας κάνει ήδη (από τον Απρίλιο του 2020 που ανέλαβε) σηµαντική πρόοδο.
Νιώθει υπερήφανη για τη διαδροµή της, που απαίτησε σκληρή δουλειά και προσωπικές θυσίες. Ξεκίνησε στο Λονδίνο στα µέσα της δεκαετίας του 1990 µε επενδυτική τραπεζική σε κορυφαίους διεθνείς οργανισµούς, όπως οι Deutsche Bank, Salomon Brothers, CreditSuisse.
Μετά τον επαναπατρισµό της το 2009 διετέλεσε Σύµβουλος του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς και ChiefRisk Officer του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου, ενώ το 2013 ανέλαβε Διευθύνουσα Σύµβουλος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας διαδραµατίζοντας καθοριστικό ρόλο στο µετασχηµατισµό και τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος.
Κατόπιν διετέλεσε επικεφαλής της ψηφιακής τράπεζας Praxiabank.
Αθηνά Χατζηπέτρου
Πρόεδρος και διευθύνουσα σύµβουλος, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Με πάνω από 25 χρόνια εµπειρίας στον επιχειρηµατικό στίβο, σε θέσεις ευθύνης, έχει εδραιωθεί ως µια επιτυχηµένη CFO, εξειδικευµένη στη στρατηγική και τη διαχείριση κινδύνων.
Διετέλεσε επικεφαλής του Ταµείου Αρχαιολογικών Πόρων πριν αναλάβει καθήκοντα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), όπου εφάρµοσε ένα υπόδειγµα µοντέλου διοίκησης, τόσο στον σχεδιασµό όσο και στην υλοποίηση χρηµατοδοτικών εργαλείων για επιχειρήσεις µε έως 50 εργαζόµενους, προκειµένου να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδηµίας.
Από τον Μάρτιο µέχρι τον Δεκέµβριο του 2020 αξιοποίησε δηµόσιους πόρους 2,8 δισ. ευρώ δηµιουργώντας -µε µόχλευση µέσω του τραπεζικού µας συστήµατος- ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ για µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για 32.000 δάνεια, διπλάσια των δανείων που χορηγήθηκαν αθροιστικά την προηγούµενη δεκαετία.