Η… No3 μάχη του Σλαβιάνσκ

Η… No3 μάχη του Σλαβιάνσκ

«Ισορροπίες τρόμου» στα ανατολικά της Ουκρανίας - Δείτε τους πρωταγωνιστές των γεγονότων.

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Εδώ και εβδομάδες στο Σλαβιάνσκ μύριζε «μπαρούτι». Το ερώτημα είναι εάν με την τωρινή -τρίτη στη σειρά- επιχείρηση των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της εξεγερμένης πόλης στα ανατολικά της Ουκρανίας θα ανάψει και το «φυτίλι» ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου, που θα ανοίξει το «δρόμο» στην επαπειλούμενη ρωσική εισβολή.

Επισήμως, το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι η ωμή στρατιωτική επέμβαση δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του. Αλλά όπως δήλωσε προ ημερών και ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική «μπότα» μπορεί να πατήσει στα εδάφη αυτά ως «ειρηνευτική αποστολή».

Το εάν η έκρυθμη κατάσταση στο Σλαβιάνσκ θα δώσει αυτό το έναυσμα, σύντομα θα φανεί. Άλλωστε, ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για όλους. Απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, στις 25 Μαΐου, οπότε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράλληλης διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την «ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αυτήν την πρόταση «σκέτη κοροϊδία». Ενώ η Μόσχα έχει καταστήσει προ πολλού ξεκάθαρο ότι δεν θα αναγνωρίσει καν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, εάν το Κίεβο δεν συναινέσει πρώτα στην συνταγματική τροποποίηση και στην ομοσπονδοποίηση της χώρας, με την εκχώρηση στις περιφέρειές της διευρυμένων εξουσιών.

Ίσως πιο κρίσιμη ημερομηνία να αποδειχθεί τελικά η 11η Μαϊου. Την ερχόμενη Κυριακή… κοντή γιορτή, οι ρωσόφωνοι στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και του Χάρκοβου -στη βιομηχανική δηλαδή «καρδιά» της Ουκρανίας- έχουν αναγγείλει τη διεξαγωγή του δικού τους δημοψήσματος, υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία. Ήδη, οι τοπικοί ηγέτες των αυτονομιστών έχουν ζητήσει προστασία από τη Μόσχα…

Θορυβημένη μέσα στον διχασμό της, η Δύση προετοιμάζεται για την επόμενη αυτή φάση. Στη χθεσινή συνάντησή τους, στον Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα και Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και τους όρους για την επιβολή -εάν χρειαστεί- πραγματικών αυτή τη φορά οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.

Στα αφτιά τους, άλλωστε, ακόμη ηχεί το προχθεσινό «καμπανάκι» του ΔΝΤ. Στην έκθεση του Ταμείου για το (άρτι εγκριθέν) πρόγραμμα στήριξης της ουκρανικής οικονομίας με 17 δισ. δολάρια, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για την ανάγκη «τροποποιήσεων», «αύξησης της οικονομικής βοήθειας» και νέων «διορθωτικών μέτρων», σε περίπτωση που το Κίεβο χάσει ολοκληρωτικά τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Ας δούμε όμως τους πρωταγωνιστές της κρίσης του Σλαβιάνσκ.