Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για τις γυναίκες και η θέση της Ελλάδας
- 03/10/2023, 11:59
- SHARE
Πολύ χαμηλά στη λίστα με τις καλύτερες χώρες του κόσμου για τη φυλετική ισότητα βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για το 2023.
Σύμφωνα με το Global Gender Gap Report, η Ελλάδα βρίσκεται στην 93η θέση μεταξύ 146 χωρών, πίσω από κράτη όπως το Λεσότο, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και άλλα.
Η έκθεση συγκρίνει το χάσμα μεταξύ των φύλων των χωρών σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς:
- Οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες
- Εκπαιδευτικό επίπεδο
- Υγεία και επιβίωση
- Πολιτική ενδυνάμωση.
Σύμφωνα με το WEF, τα στοιχεία υπολογίζονται με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από έρευνες.
«Οι παγκόσμιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην υγεία και την εκπαίδευση έχουν μειωθεί κατά το τελευταίο έτος, ωστόσο η πρόοδος στην πολιτική ενδυνάμωση έχει ουσιαστικά σταματήσει και η οικονομική συμμετοχή των γυναικών έχει υποχωρήσει αντί να ανακάμψει», ανέφερε η Σάαντια Ζαχίντι διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.
Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, θα χρειαστούν 162 χρόνια για να κλείσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στην πολιτική ενδυνάμωση και 169 χρόνια για να κλείσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στην οικονομική συμμετοχή και στις ευκαιρίες, σύμφωνα με την έκθεση.
Ακολουθούν οι πρώτες δέκα χώρες στη λίστα του WEF.
1. Ισλανδία
Η Ισλανδία έχει καλύψει το 91,2% του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων και βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου για 14η συνεχή χρονιά. Είναι επίσης η μόνη χώρα που έχει καλύψει πάνω από το 90% του χάσματος μεταξύ των φύλων.
Όσον αφορά την πολιτική ενδυνάμωση, η χώρα έχει γυναίκα πρωθυπουργό από το 2017. Επιπλέον, πάνω από το 40% των υπουργικών και κοινοβουλευτικών θέσεων της Ισλανδίας κατέχουν γυναίκες. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, η χώρα βρίσκεται σχεδόν σε ισοτιμία στο 99,1%.
2. Νορβηγία
H Νορβηγία έχει βαθμολογία ισότητας των φύλων 87,9%, ανεβαίνοντας κατά μία θέση και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση φέτος.
Οι περισσότερες από τις βελτιώσεις της χώρας έγιναν στον τομέα της πολιτικής ενδυνάμωσης. Οι γυναίκες κατέχουν πλέον το 50% των υπουργικών θέσεων και το 46,2% των κοινοβουλευτικών θέσεων στη χώρα.
Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στη Νορβηγία ανέρχεται στα 71,6 έτη – 2,7 έτη λιγότερα από ό,τι ήταν στην έκδοση της έκθεσης για το 2020.
3. Φινλανδία
Η Φινλανδία βρίσκεται στην τρίτη θέση με βαθμολογία ισότητας των φύλων 86,3% το 2023, αυξημένη κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στη χώρα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1,5 έτος από το 2006.
4. Νέα Ζηλανδία
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει καλύψει το 85,6% του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.
Όσον αφορά την ισοτιμία στην πολιτική ενδυνάμωση, η χώρα είχε γυναίκα αρχηγό κράτους για 16 από τα τελευταία 50 χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σε ποσοστό 12,5% όσον αφορά τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.
5. Σουηδία
Η Σουηδία διατηρεί τη θέση της στην πέμπτη θέση από το 2022.
Έχει καλύψει το 81,5% του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων και έχει επιτύχει πλήρη ισοτιμία όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο.
6. Γερμανία
Η Γερμανία έχει ανέβει κατά τέσσερις θέσεις από το 2022 και θα καταλάβει την έκτη θέση στη λίστα το 2023.
Έχει καλύψει το 81,5% του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των γυναικών που κατέχουν κοινοβουλευτικές και υπουργικές θέσεις στη χώρα.
Επιπλέον, η Γερμανία έχει επιτύχει ισοτιμία στις εγγραφές σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, εκτός από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την έκθεση.
7. Νικαράγουα
Η Νικαράγουα έχει επιτύχει 81,1% ισότητα των φύλων και είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής με την υψηλότερη κατάταξη στον δείκτη.
.Η χώρα διατηρεί την έβδομη θέση στον κατάλογο, όπως και στην έκδοση της μελέτης του 2022, σύμφωνα με το WEF.
Ενώ έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο, η Νικαράγουα υστερεί όσον αφορά την οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες για τις γυναίκες, όπου έχει επιτύχει μόνο 64% ισότητα.
8. Ναμίμπια
Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Ναμίμπια με 80,2% ισοτιμία, γεγονός που την καθιστά την υψηλότερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής στον κατάλογο.
Η χώρα έχει επιτύχει πλήρη ισοτιμία όσον αφορά την υγεία και την επιβίωση, καθώς και τους υποδείκτες του εκπαιδευτικού επιπέδου, αν και οι δύο συνολικές τιμές είναι χαμηλές για τις γυναίκες και τους άνδρες.
Όσον αφορά την πολιτική ενδυνάμωση, η χώρα έχει γυναίκα πρωθυπουργό από το 2015.
9. Λιθουανία
Η Λιθουανία βρίσκεται στην ένατη θέση με 80% ισοτιμία των φύλων.
Έχει επιτύχει 98,9% ισοτιμία στο εκπαιδευτικό επίπεδο και 98% ισοτιμία όσον αφορά την υγεία και την επιβίωση.
Η χώρα έχει επίσης γυναίκα πρωθυπουργό από το 2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
10. Βέλγιο
Το Βέλγιο έχει συνολικά 79,6% ισότητα των φύλων, σύμφωνα με την έκθεση του WEF.
Η χώρα έχει επιτύχει πλήρη ισοτιμία όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο.
Προχωρά επίσης προς την κάλυψη του χάσματος όσον αφορά την πολιτική ενδυνάμωση, με πλήρη ισοτιμία στις υπουργικές θέσεις και με τις γυναίκες να κατέχουν το 42,7% των κοινοβουλευτικών εδρών.