Ποιες χώρες γεμίζουν χωρίς σταματημό το διάστημα με σκουπίδια

Ποιες χώρες γεμίζουν χωρίς σταματημό το διάστημα με σκουπίδια
Photo: pixabay.com
Το ζήτημα των διαστημικών απορριμμάτων θα πρέπει να λυθεί σύντομα καθώς εταιρείες όπως η Boeing Co. και η SpaceX ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν περίπου 65.000 διαστημικά σκάφη σε τροχιά χαμηλής Γης, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα απόβλητα.

Αφού μολύναμε τον πλανήτη μας, τώρα αποφασίσαμε να μολύνουμε και το διάστημα. Χιλιάδες κομμάτια συντριμμιών από κατεστραμμένους δορυφόρους, ενισχυτές πυραύλων και δοκιμές όπλων που έχουν εκτοξευθεί όλα αυτά τα χρόνια έχουν κολλήσει σε τροχιά, δημιουργώντας “ακαταστασία”.

Η συγκεκριμένη “ακαταστασία” όχι μόνο θα μπορούσε να συγκρουστεί με τους ενεργούς δορυφόρους που παρακολουθούν τη Γη, αλλά και να απελευθερώσει επιβλαβείς χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ενεργή απομάκρυνση των συντριμμιών αντιμετωπίζει αρκετές «τεχνολογικές, γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις». Η κατασκευή και η κυκλοφορία οχημάτων απομάκρυνσης απορριμάτων είναι δαπανηρή και, εάν πάει στραβά, υπάρχει ο κίνδυνος απλώς να δημιουργηθούν περαιτέρω “σκουπίδια”. Επιπλέον, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ εξηγούν ότι «η ανάκτηση συντριμμιών πιθανόν περιλαμβάνει την κοινή χρήση δυνητικά ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με τον σχεδιασμό του αντικειμένου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την πνευματική ιδιοκτησία κ.λπ. Επομένως, οι χώρες θα πρέπει να περιορίζονται ρεαλιστικά στην αφαίρεση των δικών τους δορυφόρων ή σε εκείνων των στενών στρατιωτικών τους συμμάχων».

Παρά τις δυσκολίες, σχεδιάζονται διαστημικές αποστολές καθαρισμού τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ClearSpace-1 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Ιαπωνικής Αποστολής Εμπορικής Απομάκρυνσης Απορριμάτων (CRD2). Οι αναλυτές του οργανισμού όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Πέρα από τα νομικά, τεχνολογικά και οικονομικά εμπόδια, αυτές οι προσπάθειες εξαρτώνται από μια πολύ πιο βαθιά γνώση της κατάστασης και παρακολούθησης του διαστήματος από ό,τι υπάρχει σήμερα».

Στην παρακάτω λίστα θα δούμε τις χώρες που δημιουργούν τα περισσότερα “διαστημικά σκουπίδια”.

Πηγή: Statista