Οι σταθμοί στην εξερεύνηση του Διαστήματος το 2014
- 01/01/2015, 18:55
- SHARE
Σημαντικές ανακαλύψεις, εντυπωσιακή πρόοδος, αλλά και ατυχήματα σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε.
Ήταν μια καλή χρονιά για τη διαστημική εξερεύνηση, αν και όχι τόσο καλή χρονιά για τα διαστημικά ταξίδια. Ανακαλύψεις στον Άρη, προσεδάφιση στον κομήτη, η Ινδία μπήκε στο «κλαμπ» των μεγάλων παικτών, η Ευρώπη αναπτύσσει το δικό της GPS και, από την άλλη, τα ατυχήματα της Virgin Galactic και της Orbital Sciences μας θύμισαν πως το Διάστημα είναι εξίσου συναρπαστικό όσο και επικίνδυνο.
Ας δούμε τα γεγονότα της χρονιάς που μόλις μας αποχαιρέτησε!
Η προσεδάφιση στον κομήτη
Με διαφορά το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς ήταν η προσεδάφιση του οχήματος Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο μετά από ταξιδι 10 ετών. Αποτελεί, μάλιστα, το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα του 2014 σε όλα τα πεδία σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science».
Ήδη, τα επιστημονικά όργανα έχουν εντοπίσει νερό, μεθάνιο, υδρογόνο και άλλα πιο σπάνια οργανικά στοιχεία. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο μερικοί κομήτες που μετέφεραν νερό και οργανικά μόρια πέφτοντας κάποτε στη Γη, συνέβαλαν ώστε να θέσουν σε κίνηση την αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη.
Το Curiosity βρίσκει οργανικά μόρια στον Άρη
Το όχημα που εξερευνά την επιφάνεια του πλανήτη ανακάλυψε οργανικά μόρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι προϊόντα ζωής που υπήρχε εκεί κατά το παρελθόν. Επιπλέον διαπιστώθηκε πως κινείται στον πυθμένα μιας αρχαίας λίμνης που κάποτε είχε νερό.
Η πρώτη πτήση του διαστημοπλοίου Orion
Από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων η NASA δεν διαθέτει κανένα όχημα αποστολής ανθρώπων σε τροχιά. Αυτό θα αλλάξει όταν μπει σε υπηρεσία το Orion το οποίο πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο την πρώτη δοκιμαστική του πτήση και ως το 2018 θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Αν ο άνθρωπος φτάσει στον πλανήτη Άρη θα είναι με αυτό το διαστημόπλοιο.
Οι ιδιώτες στο Διάστημα
Εκτός από το Orion, τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε επίσημα πως η SpaceX του Elon Musk και η Boeing θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν τα διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν τους αστροναύτες προς και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σκοπεύοντας έτσι να πάψει η παντελής σημερινή εξάρτηση από ρωσικά οχήματα.
Διαστημόπλοια-νάνοι
Οι cubesats είναι δορυφόροι σε σχήμα κύβου, με ακμές μήκους μόλις 10 εκατοστών. Ζυγίζουν ελάχιστα, καταγράφουν και μεταδίδουν μεγάλες ποσότητες πληροφορίας και εκτοξεύονται πάμφθηνα. Σημαντικότερη αποστολή τους είναι το πρόγραμμα Flock 1, 28 κύβοι «απελευθερώθηκαν» φέτος από τον ISS με σκοπό την φωτογράφιση της Γης από τροχιά.
Η Ινδία στον Άρη
Τον Σεπτέμβριο η Ινδία έγινε η τέταρτη διαστημική δύναμη (μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ/Ρωσία και την Ευρώπη) που έθεσε διαστημόπλοιο σε τροχιά στον πλανήτη Άρη. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη χώρα που το κατάφερε με την πρώτη της προσπάθεια.
Το ευρωπαϊκό GPS
Τον Αύγουστο εκτοξεύτηκαν οι δύο πρώτοι δορυφόροι με πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες (είχαν προηγηθεί τέσσερις δοκιμαστικοί) του συστήματος Galileo, της ευρωπαϊκής εκδοχής του αμερικανικού GPS. Το Galileo αναπτύσσεται από την ΕΕ και την ESA, σχεδιάστηκε να είναι ακριβέστερο και θα κοστίσει περίπου 5 δισ. ευρώ.
Η συντριβή του VSS Enterprise
Τον Οκτώβριο το διαστημόπλοιο της Virgin Galactic, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει τουρίστες στο Διάστημα, διαλύθηκε στην διάρκεια της πτήσης του με αποτέλεσμα τον θάνατο του ενός πιλότου και τραυματισμό του δεύτερου.
Η έκρηξη του Antares
Στις 28 Οκτωβρίου το όχημα Cygnus CRS Orb-3 της εταιρείας Orbital Sciences -που έχει αναλάβει τη μεταφορά φορτίων προς τον ISS- καταστράφηκε μετά από έκρηξη του πυραύλου-φορέα Antares. Χάθηκαν 2,3 τόνοι προμηθειών και πειραμάτων καθώς και μερικοί CubeSats ιδιωτών πελατών.