Τα δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου

Τα δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου
Photo:

Μοναδικά εκθέματα, εκατομμύρια επισκέπτες για τους «μαγνήτες» του πολιτισμού και της ιστορίας.

Του Κώστα Φαρμάκη

Τα μεγάλα μουσεία προσφέρουν κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταξίδι στο χρόνο. Είναι φύλακες του πολιτισμού, μας φέρνουν σε επαφή με την τέχνη και την ιστορία, εξηγούν τη φύση, παρουσιάζουν τεχνολογικά επιτεύγματα και συνοψίζουν τη γνώση της ανθρωπότητας με τρόπο που, πολλές φορές, μπορείς ακόμα και να αγγίξεις.

Σύμφωνα με το Global Attractions Attendance Report -που συνέταξε η εταιρεία ερευνών AECOM και δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες- οι επισκέπτες του 2012 στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, φέρνουν το Λούβρο στην κορυφή των δημοφιλέστερων παγκοσμίως. Δέχτηκε πέρσι σχεδόν 10 εκατ. επισκέπτες ενώ το 20ό στη λίστα περίπου 3 εκατ. (το Μουσείο της Ακρόπολης δέχεται 1 με 1,2 εκατ. επισκέπτες το χρόνο).

Συνολικά 6 στα 10 μουσεία της δεκάδας βρίσκονται στην Ευρώπη, τα τέσσερα από αυτά στο Λονδίνο, και τα υπόλοιπα στις ΗΠΑ. Το πρώτο ασιατικό μουσείο το βρίσκουμε στη 12η θέση και είναι το National Palace Museum στην Ταϊβάν, ενώ κανένα μουσείο της 20άδας δεν βρίσκεται στην Αυστραλία ή τη Νότια Αμερική.

Ας δούμε τα 10 πρώτα