Τα καλύτερα Bourbon της αγοράς

Τα καλύτερα Bourbon της αγοράς

Ουίσκι ξεχωριστό, με αμερικανική καταγωγή και παράδοση, ιδανική συντροφιά για τις κάθε περίσταση.

Του Κώστα Φαρμάκη

Όταν οι μετανάστες από την Ευρώπη έφταναν μαζικά στην Αμερική τον 17ο και τον 18ο αι., πήραν μαζί τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους. Ειδικά οι Σκοτσέζοι και οι Ιρλανδοί, έφεραν μαζί τους τη γνώση παραγωγής ουίσκι. Επειδή, όμως, οι πρώτες ύλες στη νέα τους πατρίδα ήταν διαφορετικές, αναγκάστηκαν να πειραματιστούν με ό,τι τους έδινε η γη. Για καλή τους τύχη το καλαμπόκι, που υπήρχε εκεί πριν από την άφιξή τους, αποδείχθηκε ιδανικό για την παραγωγή του αγαπημένου τους ποτού. Το αποτέλεσμα, μάλιστα, ήταν μια εξαιρετική ποικιλία εξίσου ποιοτική με εκείνη της γενέτειράς τους.

Στις περιοχές, λοιπόν, που λίγο αργότερα θα γίνονταν οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, γεννήθηκε το μπέρμπον. Ο θρύλος λέει πως ονομάστηκε έτσι για να τιμήσουν τον Βουρβόνο βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο και τη δυναστεία του για τη βοήθεια που τους παρείχαν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Μια άλλη εκδοχή -πολύ πιο πεζή- λέει πως έτσι ονομάστηκε το ποτό που έφτιαχναν τα αποστακτήρια στη Bourbon Street της Λουϊζιάνα (επίσης ονομασμένη προς τιμήν του Λουδοβίκου, Louis στα γαλλικά) και το οποίο διαδόθηκε γύρω στο 1850.

Σήμερα, κέντρο της παραγωγής μπέρμπον είναι το Κεντάκι -λέγεται ότι η πολιτεία έχει περισσότερα βαρέλια ουίσκι παρά κατοίκους- και η συγκεκριμένη ποικιλία είναι αποκλειστικά αμερικανικό προϊόν. Η διαφορά του από τα άλλα ουίσκι είναι πως αυτό έχει ως πρώτη ύλη πάντα το καλαμπόκι (σε περιεκτικότητα τουλάχιστον 51%), ενώ εκείνα έχουν σιτηρά, κυρίως το κριθάρι (scotch), τη σίκαλη κ.ά. Ο νόμος λέει πως οποιοδήποτε ουίσκι παράγεται από καλαμπόκι σε αμερικανικό έδαφος (ακόμα και στη Χαβάη) μπορεί να ονομάζεται μπέρμπον, αρκεί να ωριμάζει επί τουλάχιστον δύο χρόνια σε καινούρια καπνισμένα δρύινα βαρέλια.

Τα μπέρμπον που σας παρουσιάζουμε κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές και στα μεγάλα αεροδρόμια και αν τα συναντήσετε σε ένα από τα ταξίδια σας, σας προτείνουμε να «συστηθείτε» μαζί τους.

Πάμε να τα δούμε