Τα καλύτερα πράγματα της χειρότερης χρονιάς στην ιστορία
- 31/12/2020, 11:00
- SHARE
Από τη Στέλλα Ταξίδη
Η πανδημία του COVID-19 σκότωσε περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας μια αναμφισβήτητη τραγωδία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ εκατομμύρια ακόμη βυθίστηκαν στη φτώχεια. Η παγκόσμια οικονομία, που αναμενόταν να αυξηθεί κατά 2,5%, μειώθηκε κατά περίπου 4%.
Μπορεί το 2020 να αποτελεί για πολλούς μια «καταραμένη» χρονιά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θετικά γεγονότα που συνέβησαν, καθώς αποτελούν σημαντικά βήματα προς την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους. Ο φασισμός, η κλιματική αλλαγή και ο θεσμικός ρατσισμός μπορεί να έδειξαν το άσχημο πρόσωπό τους, αλλά σημαντική ήταν η συντονισμένη απάντηση των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, το μέλλον φαίνεται λίγο πιο φωτεινό απ’ όσο νομίζουμε.
Αυτές είναι, λοιπόν, οι σημαντικότερες και θετικότερες εξελίξεις που συνέβησαν το 2020.
Κάναμε σημαντικά βήματα στην ανακάλυψη του διαστήματος
Το ότι ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα έπρεπε να σταματήσει να ανακαλύπτει το διάστημα.
Έτσι, τον Δεκέμβριο, Ιάπωνες επιστήμονες ανέκτησαν με επιτυχία ένα μεγάλο κομμάτι αστεροειδή για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι ΗΠΑ και η Κίνα εκτόξευσαν αποστολές ρομπότ στον Άρη. Η SpaceX του Έλον Μασκ εκτόξευσε δύο επανδρωμένες αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και δοκιμάζει με επιτυχία το επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα εκτόξευσής του, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα τεράστιο, εξαιρετικά γρήγορο δορυφορικό δίκτυο Διαδικτύου.
Αναθεωρήσαμε τη δόμηση των πόλεών μας
Η πανδημία οδήγησε πολλές πόλεις του κόσμου να υιοθετήσουν νέες πρακτικές προκειμένου να διευκολύνουν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Από περισσότερες θέσεις για υπαίθρια γεύματα μέχρι κλειστούς για αυτοκίνητα δρόμους, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις πόλεις του κόσμου, και οι οποίες μπορεί μάλιστα να παραμείνουν ακόμα και μετά την πανδημία.
Το Black Lives Matter έγινε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα της ιστορίας
Οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να σταμάτησαν σταδιακά από το καλοκαίρι και μετά, αλλά η διαδεδομένη αγανάκτηση στην ρατσιστική αστυνόμευση παραμένει, και μπορεί να αναζωπυρωθεί όταν ξεκινήσει η δίκη των αστυνομικών που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Μέχρι τότε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που βγήκαν στους δρόμους, εν μέσω πανδημίας, και τάχθηκαν ενάντια στην ρατσιστική βία, φορώντας μάσκες, και διεκδικώντας ένα ισότιμο αύριο για τους μαύρους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και όχι μόνο.
Είδαμε τον θρίαμβο της επιστήμης, κάτι που επιβεβαίωσε την πίστη μας στους ειδικούς
Όταν αυτή η τρομερή πανδημία που χτύπησε την ανθρωπότητα, οι επιστήμονες απάντησαν με μια πρωτοφανή ταχύτητα και έναν κοινό σκοπό: Το να συνεργαστούν διεθνώς για να αποκωδικοποιήσουν τον ιό και στη συνέχεια να ανακαλύψουν και να κατασκευάσουν εμβόλια που μπορούν να μας προστατέψουν από την ασθένεια.
Βρήκαμε νέους τρόπους να μένουμε σε επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους
Μπορεί η πανδημία και τα απανωτά lockdown να οδήγησαν αρκετούς ανθρώπους στην απομόνωση, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που βρήκαν νέους τρόπους να παραμένουν σε επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους, κυρίως μέσω της τεχνολογίας.
Έτσι, μικροί και μεγάλοι μπήκαν στον «χορό» των βιντεοκλήσεων, κάτι που αναμένεται να παραμείνει στις ζωές μας και μετά το πέρας της πανδημίας.
Ανακαλύψαμε ότι η δουλειά από το σπίτι είναι πράγματι εφικτή
Η πανδημία ανάγκασε τους εργοδότες να αναγνωρίσουν το ότι η εργασία από απόσταση ή από το σπίτι μπορεί πράγματι να είναι αποτελεσματική και εφικτή. Οι αντιλήψεις ότι η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα πλήττονται σημαντικά όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός γραφείου μοιάζουν πια παλιακές. Η νέα νοοτροπία των εταιρειών παγκοσμίως είναι η εξής: Ανταποκριθείτε στις πραγματικές ανάγκες των υπαλλήλων σας, όταν αυτές εμφανίζονται.
Έτσι, σε μια νέα εποχή που ξεκινά από τη νέα χρονιά, τα γραφεία μπορεί να ανοίξουν ξανά, αλλά σε αυτό το εξ ολοκλήρου διαδικτυακό περιβάλλον, οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν νέους τρόπους για να εξασφαλίζουν την παραγωγικότητα αλλά και το ευ ζην των υπαλλήλων και των πελατών τους.
Είδαμε ότι οι γυναίκες ηγέτες, τα καταφέρνουν καλύτερα
Οι Τζασίντα Άρντερν, Άνγκελα Μέρκελ, Σάνα Μάριν και Μέττε Φρεντέρικσεν, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα γυναικών που βρίσκονται στο τιμόνι χωρών και κατάφεραν να διακριθούν για τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξαν εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, η Τζασίντα Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία εφάρμοσε ένα σχέδιο για μια «σκληρή και έγκαιρη» αντιμετώπιση του ιού, κάτι που οδήγησε σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική απάντηση στον κορωνοϊό. Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε τα θεμέλια στην αντιμετώπιση του ιού που βασιζόταν στην ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και του ανοίγματος της χώρας.
Αντίθετα, οι άνδρες ηγέτες ήταν πιθανότερο να φανούν ανήμποροι μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού, μη λαμβάνοντας έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ μάλιστα πολλοί από αυτούς έπεσαν θύματα του ιού, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Τζάιρ Μπολσονάρο και Ντόναλντ Τραμπ.
Μάθαμε να εκτιμούμε ακόμα περισσότερο το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μάθαμε να εκτιμούμε ακόμα περισσότερο την ανιδιοτελή αφοσίωση των νοσοκόμων, των γιατρών και γενικότερα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Και δεν είναι μόνο εκείνοι: Αξίζει σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε και την ανιδιοτελή αφοσίωση των οδηγών, των υπαλλήλων σούπερ μάρκετ, των καλλιεργητών, και πολλών ακόμα, που ρίσκαραν τη ζωή τους για να συνεχίσουν το έργο τους και να προστατέψουν την οικονομία από την καταστροφή.
Συνειδητοποιήσαμε τι χρειάζεται για να προστατέψουμε το περιβάλλον
Κατά την περίοδο της καραντίνας, οι αλλαγές στις συνήθειές μας, βοήθησαν σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος. Καθώς οι πτήσεις ακυρώνονταν η μια μετά την άλλη και η κίνηση στους δρόμους λιγόστευε, ο αέρας καθάρισε και περιορίστηκε (έστω και ελάχιστα) η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Παρ’ όλο που αυτές οι αλλαγές είναι προσωρινές, καθώς γίνεται μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, σημαντικό είναι ότι είδαμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, το ότι όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας θα πρέπει να αλλάξουν έτσι ώστε να καταναλώνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, το να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ήταν ένα εξίσου σημαντικό μάθημα από την καραντίνα.
Αποφύγαμε (προς το παρόν) μια τεράστια οικονομική κρίση
Η οικονομική κατάσταση παγκοσμίως έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, είδαμε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στο GDP στην αμερικανική ιστορία: πάνω από 30% μέσα σε ένα τρίμηνο. Εκατομμύρια άνθρωποι απολύθηκαν και πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να μιλούν για μια παγκόσμια οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων.
Αλλά μετά άρχισε η ανάκαμψη. Η ανεργία άρχισε να επανέρχεται σε επίπεδα προ κορωνοϊού. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των οικονομολόγων είναι ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 3% αυτό το τρίμηνο και το επόμενο. Αυτό ουσιαστικά θα επαναφέρει την οικονομία στα επίπεδα του 2019, κάποια στιγμή μέσα στο 2021. Αυτό μπορεί να μην εξαλείψει πλήρως τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού, αλλά φαίνεται λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε μια χαμένη δεκαετία.