Τα «ματωμένα» gadgets

Τα «ματωμένα» gadgets

Τα τηλέφωνα και οι συσκευές μας είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ορυκτά από εμπόλεμες ζώνες.

Του Κώστα Φαρμάκη

Το 2004 η ψηφιακή επανάσταση στη Δύση βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη και οι «πεινασμένοι» για γκάτζετς καταναλωτές, μαζί με τη βιομηχανία που χρειαζόταν συσκευές, είχαν ανεβάσει στα ύψη τη ζήτηση για μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του. Το πρόβλημα ήταν πως όλα αυτά τα μέταλλα (κασσίτερος, ταντάλιο, βολφράμιο, χρυσός κ.ά.) βρίσκονταν στην Αφρική και κυρίως, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, υπό τον έλεγχο ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων.

Οι ένοπλες αυτές ομάδες χρησιμοποιούσαν τα ορυχεία ως μέσα για τη χρηματοδότηση του αντάρτικου και για την προμήθεια όπλων. Ως εργάτες χρησιμοποιούσαν σκλάβους και παιδιά, τα οποία πολλές φορές σχημάτιζαν και ομάδες «ασφάλειας» κρατώντας Καλάσνικοφ. Και είχαν πελάτες τους -μέσω προμηθευτών- τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου.

Η Δύση δεν αντέδρασε στα σοβαρά παρά το 2010. Τότε, και υπό την πίεση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ψηφίστηκε στο αμερικανικό Κονγκρέσο νόμος που υποχρέωνε τις εισηγμένες εταιρείες να δηλώνουν από πού προμηθεύονται τις πρώτες ύλες τους. Για να μην χάσουν τα πολύτιμα μέταλλα, πολλές από αυτές πίεσαν και πέτυχαν -με τη βοήθεια της κυβέρνησης- να φύγουν τα ορυχεία από τον έλεγχο των παραστρατιωτικών.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά όχι εντελώς. Σημαντικός αριθμός ορυχείων εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης του Κονγκό. Για να κατασκευαστούν κάποια κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ, κάμερες και εκτυπωτές, παιδιά κραδαίνουν όπλα, χωρικοί εκτοπίζονται και οι μολυσματικές ασθένειες θερίζουν. Το πρόβλημα απέχει πολύ από την πλήρη λύση του.

Το 2004, με το φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη, ο φωτογράφος Marcus Bleasdale επισκέφθηκε αυτές τις περιοχές και κατέγραψε το δράμα των ανθρώπων.

Όλες οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι δικές του και παρουσιάζονται στο επετειακό τεύχος του National Geographic. Ας τις δούμε.