Τα θαύματα της σύγχρονης Κίνας
- 07/01/2014, 16:40
- SHARE
Ουρανοξύστες, φράγματα, εντυπωσιακά κτίρια, γέφυρες και το ταχύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο του κόσμου.
Εδώ και τρεις δεκαετίες, η ανάπτυξη της Κίνας είναι ένα φαινόμενο που ο υπόλοιπος κόσμος παρατηρεί και καταγράφει εντυπωσιασμένος. Οι κολοσσιαίες κρατικές επενδύσεις, το «άνοιγμα» στις ξένες εταιρείες, η ανάπτυξη υποδομών και η με κάθε τρόπο ενθάρρυνση της εντόπιας οικονομικής δραστηριότητας έχουν αλλάξει το πρόσωπο της χώρας.
Στην Κίνα βρίσκονται σήμερα 4 από τους 10 ψηλότερους ουρανοξύστες του κόσμου, το μεγαλύτερο σε παραγωγή υδροηλεκτρικό φράγμα, οι δύο μεγαλύτερες γέφυρες, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο και το ταχύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπάρχουν ακόμη μοναδικά δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αντιπροσωπευτικά του νέου προσώπου της χώρας.
New Century Global Center
Τόπος: Chengdu
Κατασκευή: 2010-2013
Εμβαδό: 1.700.000 τ.μ.
Το μεγαλύτερο σε εμβαδό κτήριο του κόσμου είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο στην πόλη Chengdu – η οποία, με 14 εκατ. κατοίκους είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κινεζικές μεγαλουπόλεις. Το κέντρο έχει 18 ορόφους, φιλοξενεί 14 αίθουσες κινηματογράφου, καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία, ένα ξενοδοχείο 1.000 δωματίων, ένα αντίγραφο μεσογειακού χωριού και μια τεχνητή παραλία στην οποία ο τεχνητός ήλιος ανατέλλει και δύει.
Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών
Κατασκευή: 1992-2011
Μήκος: 2.335μ.
Ύψος: 185μ.
Αριθμός τουρμπινών: 28
Ετήσια αναμενόμενη απόδοση: 100 TWh
Κόστος: $26 δισ.
Το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο φράγμα στον κόσμο κατασκευάστηκε για να παραχθεί ο ηλεκτρισμός που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους όλες οι περιοχές μέχρι και τη Σαγκάη, 1.000 χλμ μακριά, αλλά και να τιθασευθεί ο ποταμός Γιανγκ-Τσε, ο μεγαλύτερος στη χώρα.
Το φράγμα «γλιτώνει» το περιβάλλον από 100 εκατ. τόνους αερίων θερμοκηπίου το χρόνο. Παρά το μέγεθος και την απόδοσή του, υπολογίζεται ότι καλύπτει λιγότερο από το 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό.
Γέφυρα Donghai και λιμάνι Yangshan
Κατασκευή: 2002-2005
Μήκος: 32 χλμ.
Κόστος: $1,2 δισ.
Τύπος: οδική, τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση
Τι κάνεις όταν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στη Σαγκάη, έχει κορεστεί και δεν υπάρχει χώρος για επέκταση; Φτιάχνεις ένα άλλο, σε ένα νησί 32 χιλιόμετρα από την ακτή και το συνδέεις με τη δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα πάνω από θάλασσα στον κόσμο (η πρώτη βρίσκεται πάλι στην Κίνα). Αντέχει τους τυφώνες και τα κύματα της ανατολικής Θάλασσας της Κίνας και ολοκληρώθηκε σε μόλις δυόμισι χρόνια.
Η κατασκευή της υπαγορεύτηκε από την δημιουργία του νέου λιμανιού Γιανγκ-Σαν, στα ανοιχτά της πόλης, το οποίο φτιάχτηκε πάνω σε δύο νησιά που ενώθηκαν σε ένα για αυτόν το σκοπό. Με την ολοκλήρωσή του, το λιμάνι θα διαχειρίζεται πάνω από 20 εκατ. κοντέινερ το χρόνο, αριθμός που θα το κατατάσσει στα κορυφαία του κόσμου.
Διεθνές αεροδρόμιο Πεκίνου, Terminal 3
Κατασκευή: 2004-2008
Κόστος: $3,5 δισ. δολάρια
Συνολικό εμβαδό: 986.000 τ.μ.
Δυναμικότητα: 43 εκατ. επιβάτες/έτος (78 εκατ. ολόκληρο το αεροδρόμιο)
Το δημιούργημα του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ κατασκευάστηκε για να διαχειριστεί την πλημμύρα των επισκεπτών που αναμένονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο αεροδρομίου στον κόσμο και το τέταρτο σε έκταση κτίριο ανεξαρτήτως χρήσης. Είναι χτισμένο σύμφωνα με τις κινεζικές παραδόσεις για καλή τύχη (π.χ. η οροφή έχει κόκκινο χρώμα) ενώ ο κήπος στην αίθουσα αναμονής του τομέα Ε είναι στο στυλ του αυτοκρατορικού κήπου στην Απαγορευμένη Πόλη.
Σιδηρόδρομοι υψηλών ταχυτήτων
Χιλιόμετρα δικτύου το 2013: 10.000
Χιλιόμετρα δικτύου το 2020: 16.000
Eπενδύσεις ως το 2020: $292 δισ.
Ημερήσιος αριθμός επιβατών: 1,3 εκατ.
Αριθμός υπό κατασκευή (ή υπό αναβάθμιση) γραμμών με ταχύτητα μεγαλύτερη των 250χλμ/ώρα: 37
Πριν από 20 χρόνια η Κίνα δεν διέθετε ούτε ένα μέτρο γραμμών υψηλής ταχύτητας και το ταξίδι με τρένο από τη μία μεγάλη πόλη στην άλλη διαρκούσε μέρες. Σήμερα, εκεί βρίσκονται οι ταχύτεροι σιδηρόδρομοι στον κόσμο και τίποτα δεν φαίνεται στον ορίζοντα που να μπορεί να το αλλάξει. Ήδη αρκετές γραμμές λειτουργούν με επιχειρησιακή ταχύτητα τα 350χλμ/ώρα, ενώ μία γραμμή της Σαγκάης κατέχει το ρεκόρ της ταχύτερης στον κόσμο με ταχύτητα 431χλμ/ώρα.
Ο επόμενος στόχος είναι η επέκταση του σχετικού δικτύου και η υιοθέτηση των 380χλμ/ώρα ως επιχειρησιακή ταχύτητα.
Εθνικό κέντρο θεάτρου και χορού
Τόπος: Πεκίνο
Κατασκευή: 2001-2007
Κόστος: 300 εκ. €
Διάμετρος θόλου: 212 μΧ144 μ.
Δυναμικότητα: 5.473 θέσεις σε τρεις αίθουσες
Ετήσιο κόστος λειτουργίας: 116 εκατ. ευρώ
Το υπέροχο αυτό ελλειψοειδές κτίσμα από τιτάνιο και γυαλί στέκεται στη μέση μιας τεχνητής λίμνης, σαν σταγόνα ή αυγό που επιπλέει. Η όψη του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα γειτονικά κτίρια της πλατείας Τιενανμέν -κυρίως το μέγαρο της Βουλής και την Απαγορευμένη Πόλη- όμως το μήνυμα που στέλνει είναι πως η Κίνα τιμά την παράδοσή της, ενώ, ταυτόχρονα, πρωτοπορεί στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως το κέντρο προορίζεται για τη μόρφωση και την ψυχαγωγία των πολιτών και για αυτό δεν υπάρχει λόγος να είναι κερδοφόρο. Έτσι, επιδότησε το 80% των εξόδων του για τα τρία πρώτα χρόνια και θα συνεχίσει με 60% για όλα τα επόμενα.
Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου
Τόπος: Πεκίνο
Κατασκευή: 2003-2007
Κόστος κατασκευής: $150-200 εκατ.
Κόστος μετασκευής μετά τους Αγώνες: $32 εκατ.
Ο επονομαζόμενος «Κύβος Νερού», αν και είναι ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Το 2009 έκλεισε για μετασκευή και πλέον φιλοξενεί ένα water park με νεροτσουλήθρες, πισίνες και σπα.
Κέντρο τηλεόρασης (CCTV)
Τόπος: Πεκίνο
Κατασκευή: 2004-2008
Υψος: 234 μ.
Οροφοι: 44
Κόστος: $1,2 δισ.
Με την ασυνήθιστη όψη του, αποτελεί μάλλον «παραφωνία» στην παράδοση των Κινέζων που προτιμούν τα «κανονικά» σχήματα στα κτίριά τους. Όμως η διάθεσή τους να πρωτοτυπήσουν και να εντυπωσιάσουν τον πλανήτη ήταν ισχυρότερη από τις παλιές ιδέες – βοήθησε και ο αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχαας, από τους βασικούς σχεδιαστές του.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για δύο διαφορετικούς πύργους που γέρνουν ο ένας προς τον άλλον και ενώνονται στην κορυφή τους από δύο παραλληλόγραμμα, κάθετα μεταξύ τους τμήματα «πάχους» εννέα ορόφων που σχηματίζουν μια μεγάλη γέφυρα. Στο χαμηλότερο πάτωμα της «γέφυρας» αυτής (σε ύψος 162μ.) λειτουργεί μουσείο και μια εξέδρα από όπου μπορεί κανείς όχι μόνο να δει την πόλη από ψηλά αλλά και κάτω από τα πόδια του μέσω ειδικών γυάλινων ανοιγμάτων στο δάπεδο.
Pudong, το Μανχάταν της Σαγκάης
Το 1990 ανακοινώθηκαν τα σχέδια για την μετατροπή του ανατολικότερου τομέα της Σαγκάης σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου και εδώ και λίγα χρόνια η περιοχή είναι ο κύριος εμπορικός και οικονομικός κόμβος ολόκληρης της χώρας.
Εκατοντάδες εταιρείες έχουν την έδρα τους εκεί ανεβάζοντας το ΑΕΠ της στα 54 δισ. δολάρια. Εκεί βρίσκονται τρεις από τους ψηλότερους ουρανοξύστες της χώρας και του κόσμου, μαζί με δεκάδες κτίρια με ύψος άνω των 25 ορόφων, κάνοντας τον ορίζοντα της πόλης να μοιάζει με τη Νέα Υόρκη, ένα ασιατικό απόλυτα πετυχημένο «Μεγάλο Μήλο».