Τι μπορούν να κάνουν τα άρματα μάχης Leopard 2 και γιατί τα ζητά τόσο έντονα η Ουκρανία

Τι μπορούν να κάνουν τα άρματα μάχης Leopard 2 και γιατί τα ζητά τόσο έντονα η Ουκρανία
epa09409845 Soldiers of the German Bundeswehr practice with a 'Leopard 2 A6' battle tank in a combat exercise of the armoured brigade 21 'Lipperland', at the military training area of the General Field Marshal Rommel barracks in Augustdorf, Germany, 11 August 2021. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κίεβο ζητά απεγνωσμένα την αποστολή των αρμάτων μάχης αλλά η Γερμανία αντιστέκεται. Γιατί αυτό το τανκ μπορεί να αλλάξει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρόλο που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει την παροχή ενός ακόμα πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία με στρατιωτικά οχήματα, συστήματα αεράμυνας, ρουκέτες και πυραύλους, υπάρχει μια αξιοσημείωτη παράλειψη που κυριαρχεί στις πρόσφατες συνομιλίες: τα τανκς.

«Μπορώ να σας ευχαριστήσω εκατοντάδες φορές και θα είναι απολύτως δίκαιο, δεδομένων όλων όσων έχουμε ήδη κάνει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνάντηση αξιωματούχων άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Ραμστάιν της Γερμανίας.

«Αλλά τα εκατοντάδες “ευχαριστώ” δεν είναι εκατοντάδες τανκς», είπε.

Η πρόσφατη συζήτηση επικεντρώθηκε στο Leopard 2, ένα γερμανικής κατασκευής άρμα μάχης που χρησιμοποιείται από περίπου 20 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα μελών του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία δέχεται αυξανόμενη πίεση να παράσχει μερικά στην Ουκρανία — ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να στείλουν τα δικά τους, όμως μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί.

Γιατί είναι λοιπόν τόσο σημαντικά τα Leopard 2 για την Ουκρανία και πού “κολλάει” η υπόθεση;