Τι κοινό έχουν οι ψυχοπαθείς με τους πλούσιους;
- 19/03/2015, 18:25
- SHARE
Έλλειψη ενσυναίσθησης, ευγένειας και τύψεων είναι χαρακτηριστικά πολλών επιτυχημένων CEOs, πλουσίων και ψυχοπαθών. Τι σημαίνει αυτό;
Στο βιβλίο του δημοσιογράφου Jon Ronson «The Psychopath Test» αναφέρεται πως υπάρχει μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της ψυχοπάθειας και εκείνων που έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα επαγγελματικής και οικονομικής επιτυχίας.
Από το πώς διαπραγματεύονται μία πρόσληψη μέχρι το πώς χειρίζονται τους συνεργάτες τους, οι ψυχοπαθείς, αναφέρει το βιβλίο, βρίσκουν στον σύγχρονο χώρο εργασίας ένα πεδίο που τους ταιριάζει και τους βοηθά να ανέλθουν όλα τα σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή. Μάλιστα ο Ronson αναφέρει πως η συχνότητα των ψυχικών νόσων ανάμεσα στους CEOs είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη στον γενικό πληθυσμό.
Οι ερευνητές Paul Babiak και Robert Hare γράφουν στο βιβλίο τους «Snakes in Suits» ότι ενώ όλοι οι επαγγελματίες έχουν κοινούς στόχους (χρήματα, εξουσία, επιρροή), οι ψυχοπαθείς θεωρούν κάθε μέσο θεμιτό και δικαιολογημένο, ακόμα και αν είναι παράνομο, απάνθρωπο, ή βλάπτει τους άλλους
Ας δούμε τα πιο κοινά χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, συναντάμε συχνά στους πλούσιους.
Έλλειψη ενσυναίσθησης
Οι ψυχοπαθείς αδυνατούν να καταλάβουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των άλλων και να πράξουν ανάλογα. Παρομοίως, όσα περισσότερα υλικά αγαθά έχει κάποιος και όσο πιο επιτυχημένος επαγγελματικά είναι, τόσο λιγότερο θα λάβει υπόψη του τα συναισθήματα και τα προβλήματα κάποιου που έχει λιγότερα.
Εγωπάθεια
Ο νομπελίστας Οικονομίας και ψυχολόγος Daniel Kahneman ανέλυσε τις επιδόσεις 25 συμβούλων περιουσίας σε διάστημα οκτώ χρόνων και διαπίστωσε πως στο 100% περιπτώσεων οι συμβουλές τους δεν είχαν την παραμικρή επίδραση στην επιτυχία ή αποτυχία των πελατών τους, ήταν σαν να μην υπήρχαν. Όταν παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτά στους 25 συμβούλους εκείνοι απλώς τον απέρριψαν. Πίστευαν πραγματικά πως είναι αποτελεσματικοί και δεν είχαν διάθεση να ακούσουν το παραμικρό για το αντίθετο.
Επιφανειακή γοητεία
Μελέτη της επιθεώρησης Psychology, Crime and Law συνέκρινε στοιχεία προσωπικότητας μεταξύ 39 ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων και ισάριθμων έγκλειστων εγκληματιών. Βρήκε παρόμοια στοιχεία που παραπέμπουν σε ψυχοπάθεια: κολακεία προς τους ανώτερους, χειριστική συμπεριφορά, αίσθηση ότι πράγματα τους ανήκουν δικαιωματικά, προθυμία να εκμεταλλευτούν τους άλλους και έλλειψη συνείδησης.
Καμία τύψη, καμία μετάνοια
Ένας ψυχοπαθής θα κατηγορήσει πολύ εύκολα κάποιον άλλον για δικά του λάθη ή ελλείψεις και ακόμα ευκολότερα θα τον τιμωρήσει εφόσον μπορεί. Ο Jon Ronson αναφέρει πως στη δυτική επιχειρηματική κουλτούρα ο αδίστακτος και ψυχρός μάνατζερ ανταμείβεται και η εταιρεία συνήθως πάει καλύτερα. Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, η χαρά από το να βλάπτουν άλλους είναι μεγάλη και δεν έχουν την παραμικρή τύψη αν στη διαδικασία καταστρέψουν τη δουλειά ή τη ζωή του άλλου.
Ανήθικη συμπεριφορά
Σύμφωνα με μελέτες της National Academy of Sciences των ΗΠΑ, οι άνθρωποι της ανώτερης τάξης χρησιμοποιούν συχνά αντικοινωνικές και ανήθικες πρακτικές προκειμένου να φτάσουν στο σκοπό τους, πολύ συχνότερα από τους λιγότερο εύπορους συμμετέχοντες στις ίδιες έρευνες. Τέτοιες συμπεριφορές είναι οι αποφάσεις αμφίβολης ηθικής, η παραβίαση του ΚΟΚ, τα ψεύδη στη διάρκεια διαπραγματεύσεων, η εξαπάτηση για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας και η υιοθέτηση αμφιλεγόμενων πρακτικών στο χώρο εργασίας.
Βαριούνται εύκολα
Σύμφωνα με το περιοδικό Psychology Today, οι ψυχοπαθείς θέλουν να βρίσκονται συνέχεια «στην τσίτα», ο κίνδυνος τους συναρπάζει, κάποιοι διαπράττουν και εγκλήματα μόνο και μόνο για να νιώσουν καλύτερα. Ο Jon Ronson πιστεύει πως ακόμα και οι σοβαρά ψυχοπαθείς μπορούν να γίνουν καταπληκτικά αφεντικά, αλλά μόνο για λίγο. Πάντα θα αποζητούν την αποφασιστική κίνηση που ή θα τους «φτιάξει» ή θα τα τινάξει όλα στον αέρα.