Το «Who is Who» της συριακής κρίσης

Το «Who is Who» της συριακής κρίσης

«Πρωταγωνιστές», «κομπάρσοι» και... guest star στο πιο «θερμό» σημείο του πλανήτη.

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Η κρίση υπέβοσκε εδώ και χρόνια στη Συρία, όπου το προσωποπαγές μπααθικό (κοσμικό) καθεστώς των Άσαντ -μέλη της μειονότητας των αλαουιτών- κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή την σουνιτική πληθυσμιακή πλειοψηφία, ενώ ο «ομφάλιος λώρος» με την Τεχεράνη και η άτυπη εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ (από τον πόλεμο του 1967) αποτελούσε μόνιμη πηγή έντασης με τη Δύση.

Την θρυαλλίδα του εμφυλίου άναψε η Αραβική Άνοιξη. Τον Μάρτιο του 2011, οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ντεραά και στην Χαμά, στον νότο, «πνίγηκαν» από το συριακό καθεστώς στο αίμα. Έκτοτε, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία.

Μέσα σε λίγους μήνες, η αντιπολίτευση σχημάτισε τον δικό της πολιτικό βραχίονα, που πλέον αναγνωρίζεται από τις περισσότερες δυτικές και αραβικές χώρες ως ο μοναδικός πολιτικός εκπρόσωπος των Σύρων. Σχημάτισε τον δικό της στρατό με πλείστους όσους λιποτάκτες, που πλέον εξοπλίζονται κι επίσημα από τη Δύση. Ενώ στη χώρα άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιάτρια εξτρεμιστικές ομάδες σαλαφιστών, δίκην… franchise της αλ-Κάιντα, προσελκύοντας στις τάξεις τους τζιχαντιστές ακόμη και από την Ευρώπη!

Μέχρι σήμερα, τρεις μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό -μία του ΟΗΕ, μία του Αραβικού Συνδέσμου και μία υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ρωσίας για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη- ενώ όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν καταγγελθεί για ωμότητες και χρήση χημικών όπλων, με τα «μαύρα» πρωτεία να έχει το καθεστώς Άσαντ.

Στα δυόμιση χρόνια του εμφυλίου, εν τω μεταξύ, πάνω από 110.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους 5.833 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, ενώ το 1/3 του πληθυσμού είναι πια πρόσφυγες: πέντε εκατομμύρια στο εσωτερικό της χώρας και τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σε όμορα κράτη, εκ των οποίων χιλιάδες αναζητούν τώρα δίοδο διαφυγής προς την Ευρώπη.

Αυτοί είναι οι «πρωταγωνιστές» του πιο «θερμού» μετώπου στον κόσμο σήμερα.