Τραπέζι για έναν

Τραπέζι για έναν

Η επιχειρηματική «μόδα» του «solo dining».

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν ταμπού. Κατά την κοινή λογική, θεωρείτο δείγμα απόλυτης μοναξιάς. Και για όσους το δοκίμαζαν ήταν συχνά μία άβολη εμπειρία.

«Παλιότερα, το να τρώει κανείς μόνος του σε ένα εστιατόριο ήταν περίπου σαν κοινωνικό στίγμα, όμως και αυτή η αντιμετώπιση αλλάζει με την πάροδο του χρόνου», παρατηρεί ο Άαρον Άλεν από τη Φλόριντα, ειδικευμένος σύμβουλος στη λειτουργία εστιατορίων.

Η πρακτική αυτή φυσικά δεν αφορά μόνον στους πολυάσχολους επαγγελματίες και τα σύντομα μεσημεριανά γεύματα στη διάρκεια των εργασιακών διαλειμμάτων. «Τα διαζύγια αυξάνονται, οι άνθρωποι δεν παντρεύονται νωρίς και οι γυναίκες κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες», σκιαγραφεί επιγραμματικά στο BBC τη σύγχρονη πραγματικότητα ο Άλεν.

Κι έτσι, έχει αρχίσει μία να σχηματοποιείται μία νέα καταναλωτική ομάδα: οι λεγόμενοι «solo diners», που αναπτύσσουν τη δική τους οικονομική δυναμική, παγκοσμίως. Μόνον στις ΗΠΑ, αντιστοιχούν πια στο 57% της πελατείας εστιατορίων.

Πηγή: The NPD Group/National Eating Trends
Πηγή: The NPD Group/National Eating Trends

Αντίστοιχα αυξητική είναι η τάση διεθνώς. Μοιραία λοιπόν, τονίζει ο Άλεν, «είναι αναγκαίο τα εστιατόρια να δώσουν τη δέουσα προσοχή σε αυτή τη νέα καταναλωτική ομάδα. Οι έξυπνοι επιχειρηματίες το έχουν κάνει ήδη, προχωρώντας σε αλλαγές στο μενού, στον σχεδιασμό των εστιατορίων τους και στην εκπαίδευση του προσωπικού τους».

Ιδού τα πιο χαρακτηστικά παραδείγματα: