Ζει το ελληνικό ντιζάιν;

Ζει το ελληνικό ντιζάιν;
Photo:

Μία νέα γενιά δημιουργικών μυαλών αποτελούν την ελπίδα για μία πιο όμορφα σχεδιασμένη Ελλάδα.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Το να αποτολμήσεις να καταγράψεις σταθμούς του ελληνικού design μέσα σε ένα κείμενο προλόγου είναι ότι πιο παρακινδυνευμένο μπορεί να πράξεις. Όλο και κάποιον θα ξεχάσεις όλο και κάποιον θα αδικήσεις. Σημασία έχει ότι η καρδιά του χτυπάει δυνατά πάνω από 2.500 χρόνια. Από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και τα στοιχεία που αποτελούν ακόμη και σήμερα σήμα κατατεθέν του Δυτικού Πολιτισμού , μέχρι τον 20ο αιώνα του Αλεκ Ισσιγόνη (σχεδιαστή του Mini και άλλων δύο από τα πέντε πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας) και την σημερινή εποχή που τα δημιουργικά γραφεία της Ελλάδας διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η πορεία είναι αξιοζήλευτη.

Το θετικό είναι ότι η νέα γενιά σχεδιαστών δίνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα. Όσοι παραβρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στην έκθεση Greek Design = Good Desing, πήραν μία μεγάλη δόση αισιόδοξης Ελλάδας.

Η έκθεση ήταν πρώτη προσπάθεια του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας – του οργανισμού που πρέπει να περάσουν όλοι οι δημιουργοί για κατοχύρωση των ιδεών τους εάν δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεων στην συνέχεια – να προωθήσει και να προβάλει το ελληνικό design.

Εμείς – αδικώντας πολλούς από τους συμμετέχοντες – παρουσιάζουμε ελάχιστες από τις εντυπωσιακές δημιουργίες νέων, ή μη ιδιαίτερα προβλεβλημένων, Ελλήνων σχεδιαστών από τους τομείς του ενδύματος, του κοσμήματος, του επίπλου, της συσκευασίας, των καθημερινών αντικειμένων. Κάποιες δημιουργίες, αυτές που δεν έχουν μείνει σε επίπεδο project – ίσως αποτελέσουν και ιδέες για πρωτότυπα δώρα αυτές τις Γιορτές.

Greek Design = Good Design και με αποδείξεις.