Η 11η Σεπτεμβρίου, η Αραβική Άνοιξη και ο ισλαμικός «χειμώνας»

Η 11η Σεπτεμβρίου, η Αραβική Άνοιξη και ο ισλαμικός «χειμώνας»

Ο Μπαράκ Ομπάμα κηρύσσει τη νέα φάση του διεθνούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ανήμερα της 13ης «μαύρης» επετείου από τις επιθέσεις της 9/11.

Σαν σήμερα το 2001 σχεδόν τα πάντα άλλαξαν με μιας, με την επίθεση της αλ-Καίντα με αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Τώρα, 13 χρόνια μετά, σχεδόν όλα μένουν τα ίδια στην ουσία, αυτή τη φορά με την προσθήκη νέων «παίκτων» στη «σκακιέρα».

Στη θέση του «κακού» βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος (IS) και το χαλιφάτο στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας -αν και ο ανταγωνισμός για τα ηνία στο «βασίλειο του τρόμου» καλά κρατεί, με την «ξεδοντιασμένη» αλ Κάιντα, που όπως ανακοίνωσε προχθες θέλει να φτιάξει κι αυτή χαλιφάτο στην ινδική υποήπειρο, μαζί με τα… franchise παρακλάδια της στο Μαγκρέμπ και στα αφρικανικά εδάφη.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους από την άλλη -που τώρα εμπλουτίζονται με την ενεργό πλέον συνδρομή μουσουλμανικών κρατών στα στρατιωτικά σχέδια της Δύσης- έχουν περάσει στο νέο στάδιο του αέναου πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, κλείνοντας τα μεν αφτιά τους στα μηνύματα της προβληματικής, όπως απεδείχθη, Αραβικής Άνοιξης (με πρώτη διδάξασα την Αίγυπτο), τα δε μάτια τους στις τραγικές αποτυχίες της ηγεμονικής πολιτικής της «οικοδόμησης κρατών» (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία), γνωστή στη διεθνή ορολογία ως «nation building»…

 

Τα ξημέρωματα, στο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος -που έφερε στο νου πολλών εικόνες του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους- ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ανήγγειλε την επέκταση των αεροπορικών επιδρομές κατά θέσεων των μαχητών του IS «όπου και αν είναι αυτοί» τόνισε, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της Συρίας.

Αυτή τη φορά, επίσης, στόχος δεν είναι η καθεστωτική ανατροπή στη Δαμασκού (τουλάχιστον όχι άμεσα), ούτε φυσικά και στη Βαγδάτη, μίας και εκεί οι πολιτικές ισορροπίες ενανακαθορίζονται πια εκ του παρασκηνίου.

Αυτή τη φορά επίσης δεν θα υπάρξουν «μπότες στο έδαφος» -η αμερικανική κοινή γνώμη δεν έχει πια τις αντοχές να βλέπει να έρχονται κι άλλα φέρετρα Αμερικανών στρατιωτών πίσω στην πατρίδα, άσε που η στρατιωτική τεχνολογία κάνει πια… θαύματα στα πολεμικά πεδία.  Για την ακρίβεια, η νέα στρατιωτική τακτική μοιάζει με μετεξέλιξη του -τραγικού, όπως τώρα αποδεικνύεται- σχεδίου επέμβασης στη Λιβύη, όπου επίσης δεν αναπτύχθηκαν στο έδαφος ξένα στρατεύματα (με εξαίρεση τις μυστικές αποστολές κομμάντος), αλλά αντ’ αυτών επελέγη ο εξοπλισμός των ντόπιων συμμάχων.

Πάντως, αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη στρατιωτική βοήθεια που θα διατεθεί για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τον μετριοπαθών Σύρων επαναστατών που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές του IS (και a propos τον Άσσαντ).

 

Κι όλα αυτά υπό το κλασσικό πια μότο όλων των ενοίκων του Λευκού Οίκου. «Αυτή είναι μια βασική αρχή της προεδρίας μου: αν απειλείτε την Αμερική, δεν θα βρείτε κανένα ασφαλές καταφύγιο», διεμήνυσε προς πάσα ενδιαφερόμενο ο πρόεδρος Ομπάμα, κι ας μην προκύπτει η άμεση απειλή κατά της υπερδύναμης – αντίθετα, μάλιστα, αυτόν που οι εξτρεμιστές του IS απείλησαν ανοιχτά ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, με την οσονούπω πρόκληση μίας επίγειας «κόλασης» στον Καύκασο: μαλακό «υπογάστριο» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ασταθή «γειτονιά» της Κίνας…

«Όσοι καλούν σε άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης σπάνια έχουν μακροπρόθεσμη στρατηγική», έγραφε κατά τα λοιπά σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του στην Huffington Post ο Αμερικανός «αριστερόστοφος» βουλευτής Ντένις Κουτσίνιτς, δις υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών και ο μοναδικός εκλεγμένος αντιπρόσωπος του κόμματος του Ομπάμα στην αμερικανική Βουλή που είχε ψηφίσει κατά του πολέμου στο Ιράκ, το 2003.

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η παρέλαση της Αμερικής στο μονοπάτι της παραφροσύνης από το Ιράκ στη Λιβύη -και τώρα πίσω στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία- έχει εξελιχθεί σε εργαλείο στρατολόγησης για τις εξτρεμιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του IS. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις θα υπονομεύσουν τελικά της εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ», υποστηρίζει.  «Πρέπει να αντισταθούμε στην παραίσθηση ότι η μοναδική “αποφασιστική” απάντηση στην τρομοκρατία είναι οι βομβαρδισμοί. Αντ’ αυτού θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον IS “στραγγίζοντας” τις πηγές χρηματοδότησής του, από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ”, κατά μία εκδοχή και η Τουρκία».

1/3

«Οι σύμμαχοί μας στην περιοχή πρέπει να επωμιστούν μέρος της ευθύνης», γράφει ο Κουτσίνιτς, καλώντας την ηγεσία της Αμερικής «να κάνει το πέρασμα σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που δεν θα βασίζεται στην στρατιωτική βιομηχανία της και στους κατασκευαστές όπλων».

Τι έχει επίσης να προτείνει; «Σταματήστε να δημιουργείτε πολέμους, να χρηματοδοτείτε και να εξοπλίζετε μισθοφόρους, να δημιουργείτε χάος με την “απελευθέρωση” κρατών και την παράδοσή τους σε παράνομους μη κρατικούς παράγοντες, π.χ. σε τρομοκράτες», είναι μερικά από τα σημεία που ο Δημοκρατικός βουλευτής αναφέρει στο άρθρο του.

Καλεί επίσης «το ΝΑΤΟ και τις λοιπές δυτικές ομάδες να σταμήσουν την προώθηση της νεοσυντηρητικής αντζέντας, που οραματίζεται αυτοκρατορίες για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και εγκλωβίζει τα κράτη σε διενέξεις, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων όπλων».

Και το κυριότερο: «σταματήστε να κάνετε τους αφελείς ηλίθιους και να μετέχετε στο θέατρο της προπαγάνδας, την ώρα που ομάδες συμφερόντων και έμποροι όπλων κάνουν ουρά μπροστά στο ταμείο»…

Διαβάστε ακόμη:

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα «κυνηγήσουν» το Ισλαμικό Κράτος

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Στο πλευρό των ΗΠΑ τάσσονται οι Σύροι αντάρτες

Πώς η «μαύρη» αγορά πετρελαίου χρηματοδοτεί το «Ισλαμικό Κράτος»

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο

Παιδιά – «καμικάζι» χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος