20 δισ. ευρώ κοστίζει το παραεμπόριο στις ελληνικές επιχειρήσεις

20 δισ. ευρώ κοστίζει το παραεμπόριο στις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο Επικεφαλής του ΣΥΚΑΠ του ΥΠΑΑΝ, Δημήτρης Μπουλούκος, μιλά αποκλειστικά στο FortuneGreece.com για τις κινήσεις εξάρθρωσης του παρεμπορίου.

Σκληρή μάχη για την πάταξη του παραεμπορίου δίνει καθημερινά το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, το οποίο κατάφερε στον μόλις ενάμιση χρόνο παρουσίας του να καθιερώσει στη χώρα μας για πρώτη φορά σύστημα καταγραφής και αναφοράς κατασχέσεων.

Η λειτουργία κλιμακίων ελέγχου ανά την επικράτεια και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς. Η κοινωνική νομιμοποίηση του παραεμπορίου που υπήρχε στο παρελθόν λαμβάνει τέλος και πλέον στην τσιμπίδα του ΣΥΚΑΠ μπαίνουν όλοι όσοι δρουν παράνομα εις βάρος των επιχειρήσεων – από μικροπωλητές μέχρι και αποθήκες με παράνομα εμπορεύματα.

Όπως αποκαλύπτει στο FortuneGreece.com ο Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Μπουλούκος, τα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι έχει αρχίσει και μπαίνει μια τάξη στην αγορά. Τη χρονιά που μας πέρασε κατασχέθηκαν 10.571.070 αντικείμενα, εκ των οποίων τα 7.000.000 ήταν τσιγάρα, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούσαν απομιμητικά προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ρολόγια, αρώματα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων κ.ά.

Διαβάστε ακόμη: H ΛΙΣΤΑ: Οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

Η πρόοδος είναι σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πως το 2012 τα αντίστοιχα στοιχεία έκαναν λόγο για 2 εκατ. κατασχέσεις αντικειμένων, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει εντοπιστεί στον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Πειραιά. «Μπορεί να έχει πέσει λίγο η ένταση του παραεμπορίου στην ύπαιθρο, ωστόσο, έχει μεταφερθεί εντός των επίσημων καταστημάτων και εκεί εφιστούμε την προσοχή μας».

Το θέμα του παραεμπορίου τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τον τζίρο από την παράνομη δραστηριότητα να κοστίζει στις ελληνικές επιχειρήσεις 20 δισ. ευρώ και στο Δημόσιο διαφεύγοντα έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ!

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι όσο η κρίση βαθαίνει και το υγιές εμπόριο συρρικνώνεται, άλλο τόσο γιγαντώνεται το παραεμπόριο. Η Ελλάδα μάλιστα κατατάσσεται πρώτη σε ποσότητα κατασχεθέντων απομιμητικών προϊόντων εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης που την καθιστά σημείο εισόδου για τη διακίνηση αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας προϊόντων. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, η εμπορεία απομιμητικών προϊόντων μετά τα ναρκωτικά και την πορνεία θεωρείται η τρίτη πηγή εσόδων ανά τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των εταιρειών που έχουν ασκήσει αίτηση παρέμβασης στην τελωνειακή υπηρεσία του κράτους για να προστατεύονται τα προϊόντα τους και να ενημερώνονται από τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση εξεύρεσης προϊόντων μαϊμού που φέρουν τη δική τους επωνυμία, ανέρχεται σε 1.000. Το ΣΥΚΑΠ βρίσκεται σε διαρκή επαφή μαζί τους και ζητείται από την πλευρά τους η πραγματογνωμοσύνη για τη γνησιότητα των προϊόντων που εντοπίζονται.

Διαβάστε ακόμη: Οι 20 ταχύτερα ανερχόμενες ελληνικές εταιρείες

Το «ξήλωμα» της Δημοτικής Αστυνομίας από τους δρόμους σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Για τον κ. Μπουλούκο η απουσία της προκάλεσε τη διατάραξη του μηχανισμού που είχε στηθεί, αλλά οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΕΛ.ΑΣ., η οποία μόλις πρόσφατα ασχολήθηκε με το θέμα του παραεμπορίου, πραγματοποίησε κατασχέσεις 1.188.000 αντικειμένων.

Ο κ. Μπουλούκος είχε θέσει ως προαπαιτούμενο για το 2014 την εκταμίευση του ποσού των 550.000 ευρώ για τους αστυνομικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την πάταξη του παραεμπορίου εκτός του κανονικού τους ωραρίου. Το εν λόγω ποσό θα αφορούσε την παροχή υπηρεσιών για συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων που είχαν οριστεί ανάλογα με την πληθυσμιακή κατάσταση της εκάστοτε περιφερειακής ενότητας. Δυστυχώς το αίτημα δεν εγκρίθηκε και όπως αναφέρει ο κ. Μπουλούκος η δουλειά των αστυνομικών γίνεται εντός του κανονικού ωραρίου και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός ωραρίου χωρίς επιπλέον χρήματα.

Ο κ. Μπουλούκος δηλώνει ικανοποιημένος από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, αλλά θεωρεί ότι το ΣΥΚΑΠ βρίσκεται μόνο στην αρχή. «Το να αναμορφώσεις ένα πλαίσιο και να κάνεις ένα μηχανισμό να δουλέψει από το μηδέν δεν είναι λίγο πράγμα. Το στοίχημα που έχουμε βάλει είναι να φτάσουμε σε περισσότερες πηγές εμπορίας. Εξαρθρώσαμε σημαντικό κομμάτι λιανοπωλητών στην ύπαιθρο αλλά θέλουμε να μπούμε πιο δυναμικά στις αποθήκες, στους χώρους διακίνησης χονδρεμπορικής».

Παράλληλα ζητά τη συνδρομή των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν το δύσκολο έργο του ΣΥΚΑΠ τηλεφωνώντας στο 1520, την τηλεφωνική σύνδεση της γενικής γραμματείας καταναλωτή για να κάνουν τις καταγγελίες τους. «Ο κόσμος βλέπει και ξέρει τι διακινείται στα χαρτόκουτα. Ας ενημερώσει και εμάς για να κάνουμε τους αντίστοιχους ελέγχους». Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν ακόμα και ανώνυμα, χωρίς να δοθούν προσωπικά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική λίστα «40 under 40»