2,3 εκατ. τουρίστες γυρνούν την «πλάτη» στη Βρετανία

2,3 εκατ. τουρίστες γυρνούν την «πλάτη» στη Βρετανία
epa03313583 Tourists pose for a photo with the Olympic rings on Tower Bridge in London, Britain, 21 July 2012. London will be host for the 2012 Olympic Games which will take place from 27 July to 12 August 2012 and the Paralympic Games from 29 August to 09 September 2012. EPA/CLAUDIO ONORATI

Σύμφωνα με το Euromonitor οι επιπτώσεις του Brexit στον βρετανικό τουρισμό θα είναι τεράστιες μέχρι το 2020.

Τις επιπτώσεις του Brexit στον τουρισμό φοβούνται τώρα οι Βρετανοί, αφού σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Euromonitor International, από το 2015 έως και το 2020 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί και Αμερικανοί κυρίως τουρίστες θα επιλέξουν διαφορετικό προορισμό για να περάσουν τις διακοπές τους.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της Travel Research, Caroline Bremner, η επιθυμία των καταναλωτών να ταξιδέψουν στη Βρετανία που παραδοσιακά βρίσκεται στο top 10 των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών – κατετάγη μάλιστα έκτη παγκοσμίως το 2015, με έναν εντυπωσιακό αριθμό 35.400.000 διεθνών ταξιδιών, αξίας 28 δισ. στερλινών για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου- αναμένεται να επηρεαστεί από την αβεβαιότητα που δημιουργείται στη βρετανική οικονομία εξαιτίας της απόφασής της να εγκαταλείψει την Ε.Ε.

«Σε πρώτη φάση αγορές της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία μαζί με τις ΗΠΑ, θα βιώσουν την πιο απότομη μεταβολή του όγκου τουριστών. Ωστόσο, εκτιμάται πως η πτώση της αγγλικής λίρας μετά το Brexit θα βοηθήσει στο να προσελκυσθούν εκ νέου τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Αναμφίβολα η πτώση της λίρας αποτελεί δέλεαρ για όσους θέλουν να παρατείνουν τη διαμονή τους στη Βρετανία και να πραγματοποιήσουν αγορές με ένα ισχυρότερο νόμισμα, ωστόσο αυτό ισχύει για όσους ταξιδέψουν το προσεχές διάστημα ή βρίσκονται ήδη εκεί. Ο λόγος είναι ότι η λίρα αργά ή γρήγορα θα σταματήσει να δέχεται πιέσεις, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι η αξία της θα επανέλθει στα αρχικά της επίπεδα σε διάστημα 2 μηνών.

Σε κάθε περίπτωση η προνοητικότητα σώζει και αυτό που προτείνεται στους τουρίστες είναι να αλλάξουν άμεσα τα χρήματά τους σε λίρα και να κάνουν έγκαιρα κράτηση, έτσι ώστε να πληρώσουν το αντίτιμο με τη σημερινή αξία της λίρας που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του Euromonitor κάνουν λόγο για μια συνεχιζόμενη πτώση 2% του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ μέχρι και το 2020, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται το 2017 όταν θα έχει ολοκληρωθεί και επισήμως η διαδικασία του Brexit. Ανάσα για την βρετανική τουριστική αγορά θα έρθει, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από το 2023 και μετά.

Εκ πρώτης όψεως τα νούμερα φαίνονται λογικά εάν αναλογιστεί κανείς την άμεση εξάρτηση που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη που αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου του εισερχόμενου τουρισμού. Ο μεγαλύτερος δε τουριστικός εταίρος τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η Γαλλία με 3,7 εκατ. επισκέπτες, αγορά η οποία είναι αμφίβολο αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια χώρα που εγκατέλειψε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά την εξερχόμενη τουριστική ζήτηση του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώθηκε το 2015 στα 78 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό. Σε όρους αξίας πωλήσεων, η εξερχόμενη αγορά έχασε πάνω από 10 δισ. στερλίνες από το αποκορύφωμά της, στο χαμηλότερο σημείο το 2008 και έφθασε στο απόγειό της το 2013, όταν η εξερχόμενη αγορά άρχισε να ανακάμπτει και πάλι, χάρη στην αυξημένη ζήτηση.