Το 51% των νέων στην Ελλάδα ζει με τους γονείς του

Το 51% των νέων στην Ελλάδα ζει με τους γονείς του

H χαμένη γενιά της ΕΕ: Πώς η κρίση γυρίζει τους νέους από 20 έως 34 χρονών στο πατρικό τους. 

Εκτενές αφιέρωμα στη χαμένη γενιά της Ευρώπης, όπως την αποκαλεί, κάνει η εφημερίδα Guardian. H οικονομική κρίση που μαστίζει κυρίως τις μικρότερες ηλικίες, αντικατοπτρίζεται και στα μεγάλα ποσοστά των νέων που επιστρέφουν για να μείνουν με τους γονείς τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στη τρίτη θέση με 51,6%, όσον αφορά το ποσοστό των νέων μεταξύ 20 και 34 χρονών που μένουν στο πατρικό τους.  Στη πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 56,6% ενώ στην τελευταία θέση η Δανία με μόλις 1,8%.

Το υψηλότερο ποσοστό των ανέργων νέων που εξακολουθούν να μένουν με την οικογένειά τους βρίσκεται στην Ελλάδα, την Ιταλία, Σουηδία και Ιρλανδία, ενώ δεν μένουν στο πατρικό τους ούτε σε περιόδους ανεργίας οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Λετονοί, οι Κύπριοι, οι Δανοί.

Εργαζόμενοι που συνεχίζουν να ζουν στην πατρική στέγη είναι κυρίως οι Μαλτέζοι, οι Αυστριακοί, οι Βούλγαροι, οι Λετονοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Έλληνες, ενώ λιγότεροι σ’ αυτή την κατηγορία είναι οι Γάλλοι, οι Φινλανδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι, οι Λουξεμβούργιοι και οι Κύπριοι.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά βάσει φύλλου , τα κορίτσια εμφανίζονται πιο αυτόνομα, ενώ τα αγόρια δείχνουν να βολεύονται στις εξυπηρετήσεις της οικογένειας . Συγκεκριμένα το 39,4% των νέων γυναικών (ηλικίας 18-34 ετών) επιλέγει να ζει με τους γονείς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ξεπερνά το 51%.

Μεγάλο είναι το χάσμα στη Φινλανδία και τη Βουλγαρία, ενώ μικρή διαφορά παρουσιάζεται ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες στη Σλοβακία, Σουηδία, Ισπανία και Σλοβενία.

Διαβάστε ακόμη: “Καμπανάκι” από το ΔΝΤ για την ανεργία των νέων