Αυτά είναι τα επόμενα «γερά χαρτιά» της ΕΖΑ

Αυτά είναι τα επόμενα «γερά χαρτιά» της ΕΖΑ

Σε νερό και αναψυκτικά ρίχνει το βάρος η διοίκηση της εταιρείας, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στις εξαγωγές.

 

Στις εξαγωγές, καθώς επίσης και στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της, εντάσσοντας σε αυτό τα αναψυκτικά και το νερό, εστιάζει η διοίκηση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει πετύχει διπλασιασμό των μεριδίων αγοράς.

Η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να κλείσει με πωλήσεις ύψους 36 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά  20% και EBITDA κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι οι εξαγωγές που αντιστοιχούν στο 10% του τζίρου να σημειώσουν υψηλότερα ποσοστά, τα οποία θα προκύψουν από την είσοδο σε νέες αγορές.

Την ίδια ώρα, ένα από τα δυνατά χαρτιά της εταιρείας είναι η νέα επένδυση εμφιαλωτικής γραμμής, η οποία μαζί με την επέκταση των εγκαταστάσεων που έχει ήδη ολοκληρωθεί, αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η εν λόγω γραμμή εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί σε λειτουργία εντός του 2019 και αποτελεί μέρος του ευρύτερου επενδυτικού πλάνου της ΕΖΑ που την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει στη χώρα μας 15 εκατομμύρια ευρώ.

«Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης στις εξαγωγές αποτελούν για εμάς χώρες, όπως η Κύπρος, το  Ισραήλ, η  Αλβανία και η Μάλτα στις οποίες πάμε καλά, ενώ ξεκινάμε σταδιακά την δραστηριοποίησή μας και στην Ιταλία» ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Θανάσης Συριανός υπενθυμίζοντας πως το brand ΕΖΑ έχει τοποθετηθεί στα ράφια 20 αγορών και πως το όραμά του είναι στο μωσαϊκό της παγκόσμιας μπύρας να υπάρχουν δυο- τρεις ψηφίδες ελληνικές.

Πρόσθεσε πως η εταιρεία του ακολουθεί επιθετική πολιτική που της έχει επιτρέψει να κερδίζει διαρκώς μερίδια από τους ανταγωνιστές. Στα σούπερ μάρκετ το ποσοστό της αγγίζει το 10,2% ενώ κοντά στο 10% είναι στο σύνολο της αγοράς, μέγεθος που όπως λέει, τα επόμενα χρόνια σκοπεύει να το αυξήσει στο 15%.

«Η αγορά κινείται οριακά ανοδικά. Δυστυχώς τα άσχημα καιρικά φαινόμενα το καλοκαίρι και οι πυρκαγιές δεν βοήθησαν τις πωλήσεις. Ο Οκτώβριος είναι ενδεικτικός μήνας για την κατανάλωση Μπύρας, δεδομένου ότι συμμετέχει στην εποχικότητα του ζύθου  από 5% έως 8%» επεσήμανε.

IMG_7708

Παραγωγή της New Yorker επί ελληνικού εδάφους

Να σημειωθεί πως για την παραγωγή βύνης υπάρχει σταθερή συνεργασία με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, ενώ σε ότι αφορά το πρόγραμμα Συμβολαιακής καλλιέργειας που «τρέχει» σε Θήβα και Ελάτια, ο  στόχος είναι να συνεχιστεί.

Η ΕΖΑ εκτός από τα δικά της σήματα, παράγει και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας  εννέα αναψυκτικών και είναι επίσης υπεύθυνη για την παραγωγή της New Yorker, μιας αμερικάνικης lager που φέρει πλέον ελληνική υπογραφή.

«Θέλουμε να προωθήσουμε διεθνώς την κουλτούρα της ελληνικής μπύρας, έχοντας στην αγορά τη δική μας ταυτότητα. Στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα τη δεκαετία του ‘80 επενδύθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο τα οποία πήγανε χαμένα. Οι Ιταλοί κατάφεραν να στήσουν ένα προφίλ στην παγκόσμια αγορά κολοσσιαίο, κάτι που για τα ελληνικά προϊόντα παραμένει ακόμα μαραθώνιος» τόνισε ο κ. Συριανός.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχασε το μονοπώλιο και έριξε το ποσοστό της στο 52%, επιτρέποντας έτσι σε μικρότερους παίχτες να αναπτυχθούν. Υπενθύμισε δε πως η ΕΖΑ έχει ξεφύγει πλέον από την κατηγορία της μικροζυθοποιίας και εστιάζει σε ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων.

Στο εργοστάσιο παράγονται σε ετήσια βάση 35 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο εκ των οποίων τα 4 προορίζονται για  εξαγωγές. Σε ότι αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση ζύθου, στην Ελλάδα ανέρχεται σε 38λιτρα το χρόνο και θεωρείται η δεύτερη χαμηλότερη της Ευρώπης μετά τη γειτονική Ιταλία, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 71 λίτρα.