Αυτά είναι τα πέντε «αγκάθια» της κυβέρνησης

Αυτά είναι τα πέντε «αγκάθια» της κυβέρνησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν το επόμενο δεκαήμερο να σβήσουν όλες τις εκκρεμότητες.

Αντώνης Αντζολέτος

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θα περάσει στις 6 το απόγευμα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και εκτός από τις συστάσεις που αναμένεται να κάνει για τις καθυστερήσεις της συμφωνίας είναι πιθανόν να του τεθούν από τον Αλέξη Τσίπρα μια σειρά από ζητήματα που «καίνε» την ελληνική πλευρά. Τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και το ασφαλιστικό θα μπουν στο τραπέζι, ενώ έξω από τη συζήτηση δεν θα μείνει και το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο στο έπακρο την επίσκεψη του Λετονού αξιωματούχου.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, ψάχνει μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσει τα βασικά θέματα που το κρατούν «δέσμιο» προκαλώντας τις αντιδράσεις των δανειστών.

«Αγκάθι 1» – Τα Κόκκινα δάνεια
Την απόφαση της κυβέρνησης να μην κάνει κανένα βήμα πίσω εξέφραζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247 ξεκαθαρίζοντας πως «ο νόμος Κατσέλη δεν αφορά την προστασία των κατοικιών με την στενή έννοια, αλλά το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη»

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται πως η διαφορά με τους δανειστές είναι μεγάλη, καθώς επιθυμούν τη διαφύλαξη των κατοικιών μόνο του 20%-25% του πληθυσμού, που αφορά μόνο τα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις καλύπτει το 72% των δανειοληπτών. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως από τη στιγμή που ήδη στα δικαστήρια απορρίπτεται το 37% των αιτήσεων ο νόμος λειτουργεί χωρίς να γέρνει η πλάστιγγα σε καμία πλευρά.

Πιο αναλυτικά η πρόταση των δανειστών έχει ως όριο τις 120.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος. Η ελληνική πρόταση θέτει ως μίνιμουμ τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το κάθε παιδί μέχρι τα τρία παιδιά.

Στο εισοδηματικό κριτήριο το οικονομικό επιτελείο επιμένει στα 36.000 ευρώ τη στιγμή που οι δανειστές προτείνουν 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τα τρία τέκνα.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς το Euroworking Group της 29ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr