Αυτός ο πρώην εργαζόμενος της Google μόλις έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα

Αυτός ο πρώην εργαζόμενος της Google μόλις έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα

Ο κάποτε αρχάριος της Silicon Valley διαθέτει σήμερα μια περιουσία αξίας 13,8 δισ. δολαρίων.

της Alice Tozer

Ο 38χρονος Colin (Zheng) Huang άρχισε να εργάζεται για τη Google ως μηχανικός το 2004. Παρέμεινε στον γίγαντα της αναζήτησης για τρία χρόνια, και περιγράφει την παραμονή του εκεί ως «εξαιρετικά πολύτιμη».

«Η Google μού έδωσε πολλά περισσότερα από όσα συνεισέφερα εγώ», γράφει ο Huang στο προσωπικό του blog.

Ας πατήσουμε τώρα το fast forward και ας έρθουμε στο παρόν. Ο κάποτε αρχάριος της Silicon Valley είναι πλέον ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, έχοντας συσσωρεύσει μια περιουσία αξίας 13,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την είσοδο της εταιρείας του ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo στο δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη.

Το ποσό αυτό τον καθιστά τον 12ο πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας, σύμφωνα με το Bloomberg. Το Forbes, εντωμεταξύ, τον κατατάσσει στη 13η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους Κινέζους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένας από τους 100 πλουσιότερους, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Η PDD, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, με έδρα τη Σαγκάη, μπήκε στο Nasdaq με τη μετοχή της την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης να κλείνει στα 26,70 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 44%. Η αρχική δημόσια εγγραφή, η οποία συγκέντρωσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος.

Ο Huang κατέχει μερίδιο 46,8% στην εταιρεία του, η οποία σήμερα αποτιμάται στα 29,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Huang ίδρυσε την PDD το 2015.

Το μοντέλο της PDD είναι αυτό των ομαδικών αγορών, με έμφαση στους πελάτες με χαμηλότερο εισόδημα και εκπτώσεις για ομάδες ατόμων που αγοράζουν μαζικά. Το χαρτί υγείας και τα σεντόνια πωλούνται για λιγότερο από 5 δολάρια. Στον Huang αρέσει να χρησιμοποιεί την αναλογία της Costco (value for money) σε συνδυασμό με τη Disneyland (διασκέδαση) για να περιγράψει το πνευματικό του παιδί. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν συχνά αναφερθεί στην PDD ως «η Groupon της Κίνας».

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ο ρυθμός εισόδων κινεζικών επιχειρήσεων σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ίδια η PDD είναι μία από τις τρεις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, μαζί με την Cango και την Aurora Mobile, που ξεκίνησαν τη διαδικασία αρχικής δημόσιας εγγραφής τους

την περασμένη εβδομάδα. Με την προοπτική ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας να εντείνεται, ωστόσο, οι επενδυτές παρακολουθούν με κάποια ανησυχία.

Ο Huang είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Ο ίδιος σχεδιάζει να δωρίσει μερικές από τις μετοχές της PDD σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα δημιουργήσει ο ίδιος. Στο blog του γράφει: «Η Pinduoduo θα είναι πάντα ταγμένη στο να κάνει τα σωστά πράγματα, δημιουργώντας αξία για την κοινωνία μας και κάνοντας αυτόν τον κόσμο έναν καλύτερο και πιο ευτυχισμένο τόπο».