Airbus-Boeing, σημειώσατε 1

Airbus-Boeing, σημειώσατε 1
Photo:

Όμως, η Boeing παραδίδει περισσότερα αεροπλάνα από την Airbus.

του Κλέι Ντίλοου

Η Airbus έχει πουλήσει πάνω από 1.000 αεροσκάφη μέσα στους πρώτους 11 μήνες του έτους, βάζοντας έτσι σοβαρή υποψηφιότητα για να κερδίσει τον άτυπο ανταγωνισμό που έχει με την αντίπαλο εταιρεία Boeing. Όμως, καθώς υπολείπεται σε παραδόσεις, η Airbus είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους παραγωγής για το 2015, αφήνοντας έτσι στην Boeing τα σκήπτρα του μεγαλύτερου κατασκευαστή αεροπλάνων στον κόσμο.

Ως προς τις παραγγελίες, η Airbus ξεπέρασε την Boeing με 1.007 έναντι 568 αεροπλάνων αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται οι ακυρώσεις. Η Boeing, εντωμεταξύ, παρέδωσε 709 αεροσκάφη ενώ η Airbus μόλις 556 – και μένουν άλλα 74 αεροσκάφη για να πιάσει η Airbus τον στόχο παραγωγής της για το 2015.

Δεδομένου ότι η Airbus παράγει κατά μέσο όρο 50 αεροσκάφη τον μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, θα πρέπει να αυξήσει τους ρυθμούς κατασκευής κατά 50% για να μπορέσει να υπερκαλύψει τους στόχους. Εντωμεταξύ, η Boeing βρίσκεται εντός του πλάνου της που προβλέπει την κατασκευή 750 έως 755 αεροσκαφών για το σύνολο του έτους.

Αν και τα στοιχεία των παραγγελιών δείχνουν ότι η Airbus σαρώνει σε πωλήσεις σε σχέση με την Boeing, οι αριθμοί συνολικά αντανακλούν μια πιο σύνθετη εικόνα – όπως λέει και ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, αντιπρόεδρος ανάλυσης στην εταιρεία συμβούλων Teal Group.

«Η εξέταση κάθε έτους ξεχωριστά παίζει το ρόλο της για λόγους πρεστίζ, αλλά κατά τα άλλα δεν έχει κανένα νόημα όταν μιλάμε για έναν κλάδο όπου βρίσκεται σε εκκρεμότητα η παραγωγή 12.000 αεροσκαφών», επισημαίνει. «Έχουμε μια κατάσταση όπου η Airbus προηγείται λίγο σε αριθμό αεροσκαφών και η Boeing σε αξία».

Η Airbus τα πηγαίνει πολύ καλά αναφορικά με τις πωλήσεις της, ιδιαίτερα λόγω της τελευταίας έκδοσης του δημοφιλούς A320. Όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρήσει τους ρυθμούς παραγωγής που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις παραγγελίες.