Ακήρυχτος πόλεμος για Στουρνάρα και Τράπεζα Αττικής

Ακήρυχτος πόλεμος για Στουρνάρα και Τράπεζα Αττικής
epa04638245 Former Finance Minister and Governor of the Bank of Greece Yannis Stournaras speaks during the annual general assembly of the Bank of Greece, in Athens, Greece, 26 February 2015. Greece needs to make progress in the implementation of pending reforms, while a new agreement between the country and its partners is a necessary precondition for the continuation and strengthening of an economic recovery currently underway, the Bank of Greece said in its annual report. EPA/ALEXANDROS VLACHOS

ΝΔ, Ποτάμι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αυταρχισμό - Τι απαντάει το Μαξίμου. 

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά την εισαγγελική έρευνα σε βάρος της Σταυρούλας Νικολοπούλου-Στουρνάρα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται με αφορμή καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στιο ΚΕΕΛΠΝΟ.

“Άλλο πράγμα η Δικαιοσύνη και οι όποιες αποφάσεις της και άλλο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο όλοι οφείλουν να σέβονται”, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας την υπόθεση της έρευνας σε βάρος της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Άφηναν έτσι να εννοηθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προχωρά σε αποφάσεις για την Τράπεζα Αττικής εξαιτίας της εισαγγελικής έρευνας σε βάρος της συζύγου του, για την οποία ο κ.Στουρνάρας είχε ενημερώσει χθες τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είχαν συμφωνήσει πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ενώ επιβεβαίωσαν τη μεταξύ τους καλή συνεργασία- αν και είναι βέβαια κοινό μυστικό ότι Μαξίμου και ΤτΕ δεν έχουν και τις πλέον αγαστές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες από την πλευρά της ΤτΕ είχε διαρρεύσει ότι αποφάσισε να μην εγκρίνει το νέο διοικητικό συμβούλιο που είχε προτείνει η κυβέρνηση και να απαγορεύσει τις χορηγήσεις μέχρι νεωτέρας, κάτι που σημαίνει ότι η Τράπεζα Αττικής δε θα είναι σε θέση να χορηγήσει νέα δάνεια.

Ειδικότερα, η ΤτΕ κατά τις διαρροές αυτές θέτει βέτο στους προτεινόμενους από την κυβέρνηση Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γεράσιμο Σαπουτζόγλου και απομακρύνει τη μεταβατική πρόεδρο Άννα Πουσκουρή και τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ Κωνσταντίνο Μακέδο.

Σκληρή επίθεση από ΝΔ και Ποτάμι
“Η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα”, καταγγέλλει εν τω μεταξύ η ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για αυταρχισμό της κυβέρνησης, ο οποίος όπως αναφέρει βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Καλεί επίσης τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας “που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει”, αλλά και “να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής”.

Η ΝΔ δηλώνει μάλιστα ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.

“Ελπίζουμε, τέλος, οι Εισαγγελικές αρχές να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλάρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Θέση υπέρ του κ.Στουρνάρα, είχε πάρει από χθες και το Ποτάμι, αφήνοντας υπονοούμενα για υποκινούμενη έρευνα σε βαρος της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ.

“Προφανώς σε μια δημοκρατία ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε η σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος”, ανέφερε το Ποτάμι. Εκφράζει όμως την καχυποψία του, καθώς υποστηρίζει ότι καθημερινά υπάρχουν προσπάθειες ελέγχου της Δικαιοσύνης και διώξεων προσώπων που η κυβέρνηση θεωρεί αντιπάλους της, αναφέροντας ως παράδειγμα την πειθαρχική δίωξη Ντογιάκου.

Υπενθυμίζει επίσης ότι “ο Γ. Στουρνάρας με πολλές παρεμβάσεις του, και παλιότερα και πρόσφατα, έχει δυσαρεστήσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” και κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό.

Αυστηρή απάντηση Μαξίμου
Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες.

“Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας”, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

“Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς”, προσέθεταν.
Συνιστούν λοιπόν στη ΝΔ ψυχραιμία, τονίζοντας ότι: “Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει.”

Πηγή: news247.gr