Αλλαγή εποχής στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες: Ο Σουλτς θα είναι ο αντίπαλος της Μέρκελ

Αλλαγή εποχής στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες: Ο Σουλτς θα είναι ο αντίπαλος της Μέρκελ
epa04810778 Sigmar Gabriel (C), chairman of Social Democrats (SPD) and Vice Chancellor of Germany, Justice Minister Heiko Maas (C) and Martin Schulz (R), President of the European Parliament, speak to journalists during a press conference following a party convention at the party headquarters Willy-Brandt-Haus in Berlin, Germany, 20 June 2015. The convention focused on issues such as the spying affair, the TTIP free trade agreement between the EU and the US and data rentention. EPA/RAINER JENSEN

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει την καγκελαρία από την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και πως προτείνει ως αντίπαλο της νυν καγκελαρίου τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα αποτύγχανα και μαζί μ’ εμένα και το SPD», δήλωσε στο περιοδικό Stern ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σήμερα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σουλτς έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος.

Σύμφωνα με πηγές στη συνάντηση των στελεχών του SPD, στην οποία ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε την απόφασή του, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξήγησε πως ο κόσμος τον συνδέει με τον μεγάλο συνασπισμό (χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών) και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Επίθεση κατά της Μέρκελ για τη συνεχή λιτότητα στην Ευρώπη

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες προώθησαν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

«Οι πολιτικές της Άνγκελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμφίβολα συνέβαλαν στις βαθιές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008, στην απομόνωση μιας κυριαρχικής γερμανικής κυβέρνησης και, διαμέσου της αδυσώπητης επιμονής στη λιτότητα, στην υψηλή ανεργία εντός Γερμανίας», τόνισε ο Γκάμπριελ στην ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μια συνέπεια υπήρξε η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων και να πληγεί όχι μόνο η δημοκρατία, αλλά και το καλό επενδυτικό κλίμα».

Για τον Γκάμπριελ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συγκυβερνούν με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), απέτυχαν να πείσουν τη Μέρκελ να αλλάξει γραμμή.

«Η συνέχιση των σημερινών πολιτικών συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ. «Αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Γερμανία», πρόσθεσε.