Αλλαγή σκυτάλης στο Ιράν

Αλλαγή σκυτάλης στο Ιράν

Ολοκληρώθηκε η ορκομωσία του Χασάν Ροχανί.

Ορκίσθηκε σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ενώπιον του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Τεχεράνη.

Στην πρώτη ομιλία του με τη νέα ιδιότητα, ο κ. Ροχανί τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για «να αρθούν οι άδικες διεθνείς κυρώσεις» σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της.

Ο ιρανός πρόεδρος που εξελέγη συκγεντρώνοντας το 51% των ψήφων στην εκλογική αναμέτρηση της 14ης Ιουνίου, βεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα μεριμνήσει «ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού, το Ιράν να διαμορφώσει εφεξής καλύτερες διεθνείς σχέσεις, να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντά του, να κάνει βηματισμούς με γνώμονά τους το μεγαλείο του Ιράν».

Ο Χασάν Ροχανί, διαδέχεται τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου η οκταετία στο πηδάλιο της χώρας σημαδεύθηκε από μία σειρά σοβαρών εντάσεων με τη Δύση, ιδίως σε ό,τι αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τo υπαρξιακό δίλημμα της Τεχεράνης

Αύριο, ο κ. Ροχανί θα δώσει όρκο και ενώπιον του Κοινοβουλίου, στα πλαίσια μίας άλλης τελετής, στην οποία για πρώτη φορά το Ιράν έχει προσκαλέσει να παραβρεθούν και ξένοι ηγέτες. Αρκετοί αρχηγοί κρατών από τις χώρες της περιοχής θα παραστούν στην τελετή, ενώ αναμένεται επίσης και ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν εν ονόματι των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, ο Ροχανί είχε υποσχεθεί ακόμη μεγαλύτερη «διαφάνεια» όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, θέλοντας να δώσει πειστήρια για τις φιλειρηνικές του θέσεις, απορρίπτοντας, όμως, παν ενδεχόμενο να διακόψει το Ιράν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Επιπλέον, τα χθεσινά σχόλια του Ροχανί για το Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, έχουν προκαλέσει την οργή του εβραϊκού κράτους, ωθώντας τον πρωθυπουργό του Βενιαμίν Νετανιάχου να δηλώσει πως «ναι μεν άλλαξε ο πρόεδρος στο Ιράν, όμως απαράλλαχτος έχει μείνει ο στόχος της κυβέρνησής του να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα για να απειλήσει το Ισραήλ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ