Άμεση επιστροφή φόρου για τις συνεπείς επιχειρήσεις

Άμεση επιστροφή φόρου για τις συνεπείς επιχειρήσεις

Η φορολογική εικόνα και το ιστορικό της κάθε επιχείρησης θα κρίνουν τον χρόνο που το Δημόσιο θα επιστρέφει τον ΦΠΑ.

Η φορολογική εικόνα και το ιστορικό της κάθε επιχείρησης θα κρίνουν τον χρόνο που το Δημόσιο θα επιστρέφει τον ΦΠΑ. Οι «καλές» επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν καλό ιστορικό και συμμορφώνονται με τους κανόνες του ΦΠΑ θα εισπράττουν άμεσα τις επιστροφές του φόρου.

Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις είχαν εντοπιστεί κατά το παρελθόν να έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις, θα περιμένουν αρκετό διάστημα για να εισπράξουν το ΦΠΑ που δικαιούνται. Κυβέρνηση και τρόικα με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός νέου «απλοποιημένου» συστήματος ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη τις αλλαγές στο σύστημα του ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η μελέτη με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το σχέδιο προβλέπει:
1. Τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ. Αυτό θα λειτουργεί με βάση το ιστορικό της κάθε επιχείρησης. Όσες έχουν καλό ιστορικό, δηλαδή υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, πληρώνουν στην ώρα τους τον φόρο, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις κατά το παρελθόν και δεν είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή θα λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την επιστροφή του ΦΠΑ που δικαιούνται. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις με χαμηλή φορολογική συμμόρφωση θα πρέπει να περιμένουν αρκετό διάστημα για να λάβουν τις επιστροφές ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση.

2. Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.

3. Καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ (υποβολή περιοδικών δηλώσεων και απόδοση ΦΠΑ). Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών συζητείται η καθιέρωση ορίου απαλλαγής της τάξεως των 10.000 -25.000 ευρώ σε όρους ετήσιου τζίρου.

4. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ. Με την φοροδιαφυγή του ΦΠΑ να υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ ετησίως (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ) η νέα ομάδα «ράμπο» για το ΦΠΑ θα επικεντρωθεί σε ειδικές ομάδες επαγγελματιών που δεν αποδίδουν συστηματικά ΦΠΑ.

Επιστροφές ΦΠΑ
Εν τω μεταξύ μέχρι και 783 ημέρες έχουν φθάσει να περιμένουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ που εκκρεμούν φθάνουν τις 20.011 με το συνολικό ποσό προς επιστροφή να ανέρχεται σε 691,44 εκατ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για να λάβουν οι επιχειρήσεις την επιστροφή του ΦΠΑ που δικαιούνται φθάνει τις 316 ημέρες.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

Από τις 20.011 αιτήσεις οι 4.709 είναι νέες αιτήσεις καθώς υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και χθες. Από τις νέες αιτήσεις οι 300 διεκπεραιώθηκαν μετά τις 90 ημέρες, ενώ 642 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή που υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

2.772 επιχειρήσεις περιμένουν να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη ΔΟΥ Κω, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 804 μέρες. Ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου 112 επιχειρήσεις πρέπει να περιμένουν μέχρι και 765 ημέρες για να λάβουν επιστροφή συνολικού ύψους 80,95 εκατ. ευρώ. Οι τρεις ΔΟΥ με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 90 ημερών είναι η ΦΑΕ Αθηνών όπου εκκρεμούν 390 αιτήσεις, η ΔΟΥ Πλοίων με 264 αιτήσεις και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 134 αιτήσεις.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε ακόμη: 

Σωρευτική αύξηση εσόδων από ΦΠΑ 1,4 δισ. το διάστημα 2014-2016

Τι θα πληρώσουμε ως το 2020