Αμετάβλητα διατηρήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ – Πρόβλεψη για ανάπτυξη και συνέχιση του QE

Αμετάβλητα διατηρήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ – Πρόβλεψη για ανάπτυξη και συνέχιση του QE

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει «αγκάθι» παρά τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης - Αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι τόνισε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πως τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ακόμη ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σχεδιάζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τάξεως των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως το Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο εάν χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση έως ότου παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που έχει θέσει στόχο η κεντρική τράπεζα (2%). Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας ή της διάρκειας των αγορών ομολόγων εάν το κλίμα επιδεινωθεί.

Ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε και εκείνος πως από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ και θα συνεχιστούν ως το Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα, αν χρειαστεί. Ανέφερε επίσης πως η κεντρική τράπεζα βλέπει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά υπογράμμισε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμα πειστικά σημάδια ανόδου. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης.

Ο Ντράγκι επανέλαβε πως αν οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη και τις προβλέψεις της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2017 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,2%.

Το 2018 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3%, υψηλότερα από το 1,8% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2019 η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,4% το 2018, στο 1,5% το 2019.

Δείτε ακόμη: Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για τον Μάριο Ντράγκι