Αμοιβές άνω των 500 ευρώ λαμβάνει το 79% των εργαζομένων

Αμοιβές άνω των 500 ευρώ λαμβάνει το 79% των εργαζομένων

Το 32,21%  βρίσκεται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. 

Το πρώτο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην ημερίδα του υπουργείου με θέμα «Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη: Ένα καινοτόμο εργαλείο καταγραφής και σχεδιασμού των πολιτικών της Εργασίας», που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Στο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καταγράφεται το σύνολο των μισθωτών εργαζομένων (ιδιωτικού δικαίου), αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων που απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους, ανεξάρτητα από τον φορέα κύριας ασφάλισής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν αμοιβές άνω των 500 ευρώ, λαμβάνει το 79,76% των εργαζομένων, ενώ το 7,69% αυτών αμείβεται στην κλίμακα των 500 έως 600 ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 32,21% των εργαζομένων, βρίσκεται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα, είναι 1.371.450 άτομα, εκ των οποίων το 53,5% είναι άνδρες.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που προσφέρουν εργασία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 196.695 επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο. Το 90,21% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους.

Βρούτσης: «Νέο Ασφαλιστικό εντός Δεκεμβρίου»

«Η καταγραφή αυτή γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία του συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, δίνοντας μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, μια «ακτινογραφία» της μισθωτής αγοράς εργασίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

«Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε π.χ. με πιστότητα ποιες είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις και οι κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και ποιες είναι οι προβληματικές περιοχές ή οι κλάδοι με συμπτώματα διαρθρωτικής οπισθοδρόμησης, ώστε να έχουμε ορθότερο σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στήριξης των εισοδημάτων. Τέλος, στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης στοχευμένων και, συνεπώς, αποτελεσματικών ελέγχων» επισήμανε.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι το ΣΕΠΕ σήμερα διαθέτει περίπου 800 υπαλλήλους και αναγνώρισε ότι ο τρόπος με τον οποίο ήταν λειτουργούσε μέχρι σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας, ήταν συχνά μη αποτελεσματικός, ενώ αδικούσε και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

«Με τη βοήθεια των νέων πληροφοριακών εργαλείων, οι έλεγχοι διεξάγονται στη βάση δομημένου σχεδιασμού, με βάση το ακριβές προφίλ κάθε επιχείρησης και όχι “στα τυφλά”. Παράδειγμα, εάν δείτε πέντε, έξι ή δέκα ομοειδείς επιχειρήσεις με παρόμοιους τζίρους, εκ των οποίων η μία έχει υποπολλαπλάσιο προσωπικό από το μέσο όρο των υπολοίπων, δεν είναι αυτονόητο ότι κάτι συμβαίνει;» σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Η νέα φιλοσοφία για την υλοποίηση στοχευμένων και εντατικών ελέγχων, αλλά και το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ, έχουν αποδώσει τα μέγιστα και δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι το ΙΚΑ παρουσιάζει αύξηση εσόδων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια».