Αναστασιάδης: Θέλουμε την Κύπρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις

Αναστασιάδης: Θέλουμε την Κύπρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δεν εικονίζεται) κάνει δηλώσεις από κοινού με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (φώτο) μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διαπραγματευτική γραμμή της Κύπρου για τις συζητήσεις της Γενεύης τόνισε ο πρόεδρος της χώρας.

«Με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να σέβεται γενικότερα τους πολίτες του», προσέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα αρχίσουν αύριο στην Γενεύη και την Τετάρτη θα συγκληθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διεθνής διάσκεψη, για να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ειδικά για το θέμα αυτό σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση από Λάρνακα –Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή  του ο κ. Αναστασιάδης, απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος των ΗΕ, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε».

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, αυτό που έλειπε στο παρελθόν, ίσως να επικρατήσει τώρα, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κασουλίδης: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας