Αναζητώντας χημικά όπλα στη Συρία

Αναζητώντας χημικά όπλα στη Συρία

Η μαρτυρία του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Όκε Σέλστρομ.

Ο Σουηδός Όκε Σέλστρομ τέθηκε επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρέθηκε στις 21 Αυγούστου στη Συρία για να διερευνήσει τη χρήση χημικών όπλων σε ένα χωριό έξω από τη Δαμασκό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σουηδική ραδιοφωνία μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε.

«Είχαμε τέσσερις μέρες στη διάθεσή μας, και μόλις πέντε ώρες ανακωχής κάθε μέρα», δηλώνει ο Σέλστρομ στο ραδιοφωνικό σταθμό Studio 1. Το συριακό καθεστώς είχε ζητήσει από τον ίδιο και την ομάδα του να ενημερώνουν για το χώρο και το χρόνο της επιθεώρησης 24 ώρες νωρίτερα. «Αφού συμφωνούσαμε με την κυβέρνηση, έπρεπε να διαπραγματευτούμε με την αντιπολίτευση και να βρούμε κάποιο ισχυρό ηγέτη της που να μπορεί να μας εγγυηθεί μερικές ώρες ανακωχής».

Διαβάστε ακόμη: Μπαράκ Ομπάμα: Προειδοποίηση σε Συρία, «άνοιγμα» στο Ιράν

Σε κάποιες περιοχές που επισκέφθηκαν δεν είχε πατήσει το πόδι του κανείς από τον έξω κόσμο και γι’ αυτό έτυχαν θερμής υποδοχής. «Ήταν συγκινητικό να συναντήσουμε τόσες προσδοκίες και τόσα πρόσωπα. Ήταν ενθουσιασμένοι που εμείς ως αντιπρόσωποι του ΟΗΕ και της υφηλίου είχαμε πάει να τους συναντήσουμε και να εξετάσουμε τι είχε συμβεί σε αυτούς».

Ο Σέλστρομ δεν παρατήρησε κάποια πρόθεση συγκάλυψης εκ μέρους του καθεστώτος, εκτός από μία ελαφρά καθυστέρηση στις αντιδράσεις του στην αρχή. Και είναι σαφής ότι δεν πρόκειται να υποδείξει κάποια ένοχη πλευρά· «έτσι κι αλλιώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρίνεις», λέει, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν δεδομένα στην έκθεσή του που άλλοι ειδικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εξάγουν συμπεράσματα. Τα δεδομένα αυτά αφορούν το είδος των χημικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν, τις τροχιές εκτόξευσης κ.ο.κ.

Έτσι κι αλλιώς αυτή η έκθεση είναι η πρώτη αλλά όχι κι η τελευταία. Ο Όκε Σέλστρομ και η ομάδα του θα επιστρέψουν στην περιοχή και θα εξετάσουν άλλες περιπτώσεις πιθανής χρήσης χημικών όπλων.