Μπαράκ Ομπάμα: Προειδοποίηση σε Συρία, «άνοιγμα» στο Ιράν

Μπαράκ Ομπάμα: Προειδοποίηση σε Συρία, «άνοιγμα» στο Ιράν

Ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη ομιλία του Αμερικανού προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ανέβηκε σήμερα στο βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στα κύρια γεγονότα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

Αυστήρη προειδοποίηση στη Συρία για την παράδοση του χημικού οπλοστασίου
«Θα χρειαστεί μια αυστηρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επαληθευτεί ότι το καθεστώς Άσαντ τηρεί τις δεσμεύσεις του», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος που έκανε και την αυτοκριτική του λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την τραγωδία στη Συρία.

Την άμεση υιοθέτηση μιας δεσμευτικής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ζήτησε νωρίτερα στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που κάλεσε «όλες τις χώρες να σταματήσουν να τροφοδοτούν την αιματοχυσία στη Συρία» και να τερματίσουν τις παραδόσεις όπλων σε όλες τις πλευρές.

«Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει αμέσως μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας και έκανε έκκληση σε όλη τη διεθνή κοινότητα να προσπαθήσει για την επίτευξη της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2».

«Η απάντηση στην ειδεχθή χρήση χημικών όπλων οδήγησε σε ένα διπλωματικό άλμα, πρώτο βήμα ενότητας εδώ και πολύ καιρό.  στρατιωτική νίκη είναι μια ψευδαίσθηση. Η μόνη απάντηση είναι μια πολιτική συμφωνία. Κάνω έκκληση στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και κάνω έκκληση σε όλους εσάς στην αίθουσα αυτή και έχετε επιρροή πάνω τους, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η Γενεύη 2», είπε ο Μπαν ενώπιον των ηγετών περισσότερων από 130 κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με τη σειρά του, είπε ότι η αυξανόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ δεν είναι πλέον η πρόληψη των πολέμων μεταξύ των κρατών, αλλά η πρόληψη «των σφαγών στο εσωτερικό των κρατών, ενώ πρόσθεσε πως η παγκόσμια συναίνεση κατά της χρήσης χημικών όπλων είχε ενισχυθεί από τις μνήμες «στρατιωτών που υπέφεραν στα χαρακώματα, Εβραίων που σφαγιάστηκαν στους θαλάμους αερίων, Ιρανών που δηλητηριάστηκαν κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες». Η αναφορά στους Ιρανούς αποτέλεσε μια σημαντική συμφιλιωτική του χειρονομία προς τη νέα κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, με τον οποίο όλοι αναμένουν να συνομιλήσει ιδιαιτέρως στα πλαίσια της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου»

«Να δοκιμαστεί η διπλωματική οδός με το Ιράν»
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε εκτενώς στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, λέγοντας πως θα πρέπει «να δοκιμαστεί η διπλωματική οδός με το Ιράν», τονίζοντας παράλληλα ότι οι διαφορές ΗΠΑ-Ιράν δεν θα επιλυθούν «από τη μια μέρα στην άλλη».

«Τα εμπόδια μπορεί να αποδειχτούν πολύ μεγάλα, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η διπλωματική οδός πρέπει να δοκιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Ομπάμα έρχονται ως επισφράγισμα της αλλαγής στο κλίμα μεταξύ των δύο κρατών, μετά την κίνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν να ζητήσει διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Αμερικανός προεδρος είπε πως οι ΗΠΑ θέλουν να επιλυθεί το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα ειρηνικά, αλλά είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την χώρα αυτή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Τα συμφιλιωτικά λόγια θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις που είναι ξεκάθαρες και επαληθεύσιμες. Πράγματι πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς μια διαφορετική σχέση», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, να καταβάλει μια διπλωματική προσπάθεια μαζί με άλλα κράτη για την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στην πολιτική των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, λέγοντας πως η χώρα του θα αναλάβει άμεσα δράση για την εξάλειψη απειλών στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο και θα κάνει επίσης χρήση στρατιωτικής ισχύος στην περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η συνέχιση της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο θα εξαρτηθεί από τις προόδους που θα σημειώσει η χώρα προς τη δημοκρατία, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο από τον στρατό.

«Στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια εποικοδομητική σχέση με τη μεταβατική κυβέρνηση. Δεν παραδώσαμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αίγυπτο κι η υποστήριξή μας θα εξαρτηθεί από τις προόδους που θα σημειώσει η χώρα στον δρόμο προς τη δημοκρατία», είπε ο Ομπάμα.

Ο Aμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την «επιδίωξη της ειρήνης» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών είναι διατεθειμένοι να «αναλάβουν σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους».

«Οι φίλοι του Ισραήλ, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ασφάλεια της χώρας ως εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος εξαρτάται από τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Ο κίνδυνος για τον κόσμο δεν είναι μια Αμερική που είναι έτοιμη να ασχοληθεί με τα ζητήματα άλλων χωρών. Ο κίνδυνος είναι οι ΗΠΑ, έπειτα από μια δεκαετία πολέμου, δικαιολογημένα ανήσυχες για τα εσωτερικά τους προβλήματα, έχοντας συνείδηση της εχθρότητας που έχει προκαλέσει σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο η εμπλοκή τους στην περιοχή, να απεμπλακεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη: «Δεν ανησυχεί» ο Άσαντ για ενδεχόμενο ψήφισμα του ΟΗΕ