Ανηλεές σφυροκόπημα στη Γάζα – Χτυπήθηκε σχολείο του ΟΗΕ

Ανηλεές σφυροκόπημα στη Γάζα – Χτυπήθηκε σχολείο του ΟΗΕ

Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας - Σε 1.262 ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από 7.000 τραυματίες.

Στην φωτογραφία ο χθεσινός βομβαρδισμός της γειτονιάς Τούφα στη Γάζα

Χωρίς σταματημό συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα οι βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό, με την πιθανότητα εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ να απομακρύνεται διαρκώς.

Είκοσι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όταν οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες του σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Σε πενήντα ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γάζας ότι πολλές οβίδες έπληξαν το σχολείο αλ-Χουσέιν, όπου πολλοί άμαχοι έχουν καταφύγει εκτάκτως για να σωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μετά μάλιστα και από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι η περιοχή ή η γειτονιά όπου κατοικούν ενδέχεται να πληγεί από μαζικούς βομβαρδισμούς.

Ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες καταδίκασε όσους έθεσαν τους αμάχους πολίτες σε κίνδυνο αποθηκεύοντας ρουκέτες στο σχολείο και απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη σε συγκεκριμένη πλευρά. «Καταδικάζουμε την οργάνωση ή τις οργανώσεις που έθεσαν σε κίνδυνο αμάχους τοποθετώντας αυτές τις ρουκέτες στο σχολείο μας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της ουδετερότητας των χώρων μας. Καλούμε όλες τις εμπόλεμες πλευρές να σεβασθούν το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας του ΟΗΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις 8 Ιουλίου στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον σε 1.262 νεκρούς και τουλάχιστον 7.000 τραυματίες, με τα δύο τρίτα αυτών να είναι άμαχοι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα. Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει χάσει συνολικά 53 στρατιώτες και τρεις πολίτες, από την έναρξη των συγκρούσεων.

Περί τους 180.000 κάτοικοι του παλαιστινιακού εδάφους ζουν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες στα 83 σχολεία που διαχειρίζεται η UNRWA. Πολλά από τα σχολεία αυτά έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις μάχες. Στις 24 Ιουλίου, ισραηλινή οβίδα έπεσε στο προαύλιο ενός από τα σχολεία αυτή στη Μπέιτ Χανούν και 15 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι δεν οφείλεται στην οβίδα του ο θάνατος των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να καθιστά τη Χαμάς υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων, κατηγορώντας το ισλαμιστικό κίνημα ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως «ανθρώπινη ασπίδα», κρύβοντας τα όπλα και τα επιχειρησιακά του κέντρα σε εκκλησίες, τζαμιά και σχολεία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία του για την ανακάλυψη 20 ρουκετών σε άδειο σχολείο της UNRWA, καθώς και σε άλλο σχολείο μία εβδομάδα πριν. Ο Κρις Γκάνες δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε ειδικό πυροτεχνουργό του ΟΗΕ για να εξουδετερώσει τις ρουκέτες, ώστε να γίνουν ασφαλείς οι χώροι του σχολείου και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μεταβεί στο σχολείο εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ τη νύχτα μεγάλο μέρος της Γάζας παρέμεινε βυθισμένη στο σκοτάδι, καθώς ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον παράκτιο θύλακα χτυπήθηκε από οβίδα και εκτιμάται πως θα χρειαστούν μήνες για να επανέλθει σε λειτουργία.

Η καταστροφή της μονάδας δεν είχε μόνο αντίκτυπο στα νοικοκυριά αλλά επίσης και σε νοσοκομεία, προμήθειες νερού και συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμα και πριν ξεσπάσουν οι διαμάχες το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν διαθέσιμο για λίγες μόνο ώρες την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη:

Ολονυχτία βομβαρδισμών στη Γάζα – Ανένδοτο το Ισραήλ

Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στη Γάζα

ΟΗΕ: «Άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα»