Η άνοδος της ακροδεξιάς «τρομάζει» την Γαλλία

Η άνοδος της ακροδεξιάς «τρομάζει» την Γαλλία

Έξι μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα ανησυχούν για την στροφή στην άκρα δεξιά.

Μένουν έξι μήνες για τις δημοτικές εκλογές του 2014 και τα δύο παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Γαλλίας εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχα για τη διαφαινόμενη στροφή της κοινωνίας προς την άκρα δεξιά. Το τελευταίο σύμπτωμα αυτής της «ασθένειας» εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στο καντόνι Μπρινιόλ της επαρχίας Βαρ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου το Εθνικό Μέτωπο επικράτησε στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών με το 40,4% των ψήφων. Ο υποψήφιος της άκρας Δεξιάς Λοράν Λοπέζ νίκησε άνετα την υποψήφια της κεντροδεξιάς (που έλαβε 20%), ενώ οι υποψήφιοι της Αριστεράς (ο κομμουνιστής, που στηρίχθηκε και από τους σοσιαλιστές, έλαβε μόλις 14% και ο Πράσινος 9%) ανταγωνίζονταν για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο,

Ένας υποψήφιος που προέρχεται από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αλλά τελευταία έχει πάρει τις αποστάσεις του έλαβε 9%, γεγονός που σημαίνει ότι η άκρα Δεξιά συγκέντρωσε αθροιστικά το 50%. Η αποχή έφτασε το 67%. Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των σοσιαλιστών και της κεντροδεξιάς ενόψει των δημοτικών και ευρωπαϊκών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο και Μάιο αντιστοίχως.

Διαβάστε ακόμη: Ο Σαρκοζί ετοιμάζει την μεγάλη επιστροφή του

Πιστό στην ιστορία του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υψώσουν ένα τείχος κατά του Εθνικού Μετώπου, ψηφίζοντας στον δεύτερο γύρο της υποψήφιας του UMP. Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αντίθετα, εμφανίζεται διχασμένο και φλερτάρει με την ιδέα να αφήσει τους οπαδούς του ελεύθερους να ψηφίσουν ό,τι νομίζουν στις δημοτικές εκλογές, όταν στον δεύτερο γύρο αντιπαρατίθεται το Εθνικό Μέτωπο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η κυβέρνηση στέλνουν αντιφατικά μηνύματα. Ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί, που υπήρξε σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν, δήλωσε χθες ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι πλέον το πρώτο κόμμα της Γαλλίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μανιέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από σήμερα μια περιοδεία σε όλη τη Γαλλία με σκοπό να ανακοπεί η άνοδος της άκρας Δεξιάς. Η περιοδεία θα ξεκινήσει από το Φορμπάς, ένα άλλο φέουδο του Εθνικού Μετώπου στην ανατολική Γαλλία.

Διαβάστε ακόμη: Αυστρία: Νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, άνοδος της Ακροδεξιάς

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ημέρες μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δήλωση του Βαλς ότι οι 20.000 Ρομά που ζουν στη Γαλλία δεν θέλουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία και πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Η υπουργός Στέγης Σεσίλ Ντιφλό, που είναι οικολόγος, κατηγόρησε τον Βαλς ότι υποστηρίζει ιδέες χειρότερες από αυτές της ακροδεξιάς και ζήτησε από τον πρόεδρο Ολάντ να τον «μαζέψει». Ο Ολάντ περιορίστηκε όμως να συστήσει στους συνεργάτες του να μη συζητούν τέτοια θέματα δημοσίως. Ο υπουργός Εσωτερικών είναι άλλωστε το δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης, με αποδοχή σχεδόν 70%, ενώ η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αγγίζει σήμερα το 23%.

Διαβάστε ακόμη: Παραιτήσεις στελεχών του EDL στη Μεγ. Βρετανία

Ο υπουργός Παιδείας Βενσάν Πεγιόν ήταν εκείνος που έκανε χθες τις πιο επικριτικές δηλώσεις για τη νίκη του Εθνικού Μετώπου στο Μπρινιόλ. «Οι αποτυχίες των πολιτικών ξεκινούν πάντα από τις παραιτήσεις των διανοουμένων», τόνισε. «Το λέω για να το ακούσουν όλοι».

Η ανησυχία των μεγάλων κομμάτων συμπίπτει με το πρώτο καλό νέο από το δικαστικό μέτωπο που μαθαίνει εδώ και μήνες ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Οι δικαστές του Μπορντό αποφάσισαν να μην τον παραπέμψουν σε δίκη για την υπόθεση Μπετανκούρ, καθώς οι ενδείξεις που διαθέτουν δεν είναι ισχυρές.