Παραιτήσεις στελεχών του EDL στη Μεγ. Βρετανία

Παραιτήσεις στελεχών του EDL στη Μεγ. Βρετανία

Δύο ηγετικά στελέχη παραιτήθηκαν επικαλούμενοι την αδυναμία τους να ελέγξουν αποτελεσματικά τα πιο ακραία στοιχεία της παράταξης.

Δύο ηγετικά στελέχη του ξενοφοβικού Συνδέσμου Άμυνας της Αγγλίας (EDL) παραιτήθηκαν σήμερα, με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Τόμι Ρόμπινσον να δικαιολογεί την απόφασή του, όπως και αυτή του συνεργάτη του, Κέβιν Κάρολ, επικαλούμενος την αδυναμία τους να ελέγξουν αποτελεσματικά τα πιο ακραία στοιχεία της παράταξής τους.

Δημιουργημένη το 2009, η EDL έχει γίνει γνωστή χάρη στις διαδηλώσεις που διοργανώνει πολύ συχνά κατά του ισλαμισμού, οι οποίες έχουν συχνά συνοδευτεί από επεισόδια βίας. Σύμφωνα με τους αντιπάλους του, το κόμμα συγκροτείται από ένα εκρηκτικό μείγμα που αποτελείται από ταραξίες των γηπέδων και ρατσιστές, οι οποίοι εμφορούνται από μια επικίνδυνη ακροδεξιά ιδεολογία.

Ο ίδιος ο Ρόμπινσον είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μίας πορείας διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός στρατιώτη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί άγρια από δύο φερόμενους ως ισλαμιστές.

«Από καιρό που αναλογιζόμουν αυτήν την κίνηση, διότι παραδέχομαι πως, μολονότι οι κινητοποιήσεις στους δρόμους μας έχουν φέρει σε αυτό το επίπεδο, δεν είναι πλέον παραγωγικές», δήλωσε ο Ρόμπινσον.

«Αναγνωρίζω τους κινδύνους του ακροδεξιού εξτρεμισμού και την υπάρχουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την ισλαμιστική ιδεολογία όχι δια της βίας, αλλά με καλύτερες, δημοκρατικές, ιδέες», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Η άνοδος της ακροδεξιάς «τρομάζει» την Γαλλία

Το Ίδρυμα Κουίλιαμ, μία δεξαμενή διαλόγου κατά του εξτρεμισμού, ανακοίνωσε πως βοήθησε να υλοποιηθεί αυτή η κίνηση, χαιρέτισε την απόφαση ως μεγάλη επιτυχία για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων της χώρας κι εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν οι δύο πολιτικοί «το ταξίδι τους ενάντια στον ισλαμικό και τον νεοναζιστικό εξτρεμισμό».

«Θέλω να οδηγήσω μία επανάσταση κατά της ισλαμιστικής ιδεολογίας, κι όχι κατά των μουσουλμάνων», επέμεινε ο ίδιος μιλώντας στο BBC, εκφράζοντας τη θλίψη του που ο κόσμος άρχισε να τον προσέχει μόνον «αφότου ένας ηλίθιος σήκωσε το μπλουζάκι του για να δείξει το τατουάζ με ένα τέμενος που εκρήγνυται», αναφερόμενος στη σύλληψη ενός υποστηρικτή του κόμματός του που προέβη σ’ αυτήν την πρόκληση τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, ένας ειδικός σε τέτοια θέματα, ο Νάιτζελ Κόπσι του Πανεπιστημίου Τίσαϊντ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για επιπλέον ριζοσπαστικοποίηση και βία, προβλέποντας ότι το EDL, που ήδη σπαράσσεται από εσωτερικές διαφορές, θα διασπαστεί, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται τον τερματισμό των αντιισλαμιστικών και βίαιων διαδηλώσεων. «Ενδέχεται να δούμε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των κινητοποιήσεων στους δρόμους, ή ανθρώπους που αποφάσισαν να επιδοθούν σε βιαιότερες, ή ακόμη και τρομοκρατικές, ενέργειες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ο Σαρκοζί ετοιμάζει την μεγάλη επιστροφή του