Αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή ο δράστης της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ

Αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή ο δράστης της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ

Κατηγορίες για 29 κακουργήματα με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν στον δράστη της επίθεσης στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι.

Κατηγορίες για 29 κακουργήματα με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν στον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ (Πενσιλβάνια, βορειοανατολικά) κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον ένοπλο, τον Ρόμπερτ Μπάουερς, είναι 11 κατηγορίες για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και 11 κατηγορίες για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη δυτική περιφέρεια της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπου βρίσκεται η πόλη Πίτσμπουργκ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σκοπεύει να ασκήσει δίωξη σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη διάπραξη εγκλημάτων μίσους και σωρείας άλλων κακουργημάτων, που «επισύρουν τη θανατική ποινή», σε βάρος του οπλοφόρου, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Τζεφ Σέσιονς. «Το μίσος και η βία λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν μπορούν να έχουν καμιά θέση στην κοινωνία μας», τόνισε ο Σέσιονς σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Τα αντισημιτικά εγκλήματα που προσάπτονται στον δράστη του μακελειού στη συναγωγή είναι «απόλυτα ειδεχθή» και αντίκεινται «στις αξίες αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί το Πίτσμπουργκ, διέταξε το βράδυ του Σαββάτου οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες ως την Τετάρτη μετά την αντισημιτική επίθεση. Όλες οι αμερικανικές σημαίες -στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτίρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία- θα κυματίζουν μεσίστιες ως την 31η Οκτωβρίου για την απότιση φόρου «τιμής» στα θύματα, ορίζει η διαταγή του προέδρου Τραμπ.

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς, όπως τον κατονόμασαν οι αμερικανικές αρχές, εισέβαλε στη συναγωγή Tree of Life («Το Δέντρο της Ζωής») περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και κραύγασε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» πριν ανοίξει πυρ, εν μέσω μιας τελετής εορτασμού για τη γέννηση ενός παιδιού. «Η τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη όταν άκουσα έναν δυνατό ήχο στην είσοδο», αφηγήθηκε ένα μέλος της συναγωγής, ο Στίβεν Ουάις, στην εφημερίδα Tribune Review. «Αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για τους κρότους ενός πυροβόλου όπλου», πρόσθεσε ο 60χρονος πιστός, προσθέτοντας πως έτρεξε να φύγει αμέσως. Πέρα από τους 11 νεκρούς, οι αρχές έκαναν λόγο για έξι τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους είναι αστυνομικοί. Δεν συγκαταλέγονται παιδιά στα θύματα.

Η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση Σύνδεσμος κατά της Δυσφήμισης (Anti-Defamation League, ADL), η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού, τόνισε πως πρόκειται για την «πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ». «Πιθανόν», έσπευσε να διευκρινίσει ο διευθυντής του ADL, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Το προφίλ του δράστη

Ο ύποπτος που φέρεται να διέπραξε την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων γεμάτων από υβριστικές εκφράσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Δύο ώρες προτού εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ, ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. «Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς, ένας λευκός παχουλός άνδρας με γένια.

Ο Μπάουερς είχε άδεια οπλοφορίας σε ισχύ και προέβη σε τουλάχιστον έξι αγορές, γνωστές στις αρχές, όπλων από το 1996, όπως είπε ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας στο CNN. Δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία, είπαν οι αρχές. Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που έκανε την εγγραφή του στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία πιστόλια τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του των Glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Το FBI έκανε γνωστό ότι ο ύποπτος χρησιμοποίησε τρία πιστόλια και ένα αυτόματο τουφέκι. Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή καν αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.