Απίστευτη δήλωση Ντάισελμπλουμ: Φάγατε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και ζητάτε βοήθεια

Απίστευτη δήλωση Ντάισελμπλουμ: Φάγατε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και ζητάτε βοήθεια
Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem speaks at a news conference after a Euro zone finance ministers emergency meeting on Greece in Brussels, Belgium June 22, 2015. Euro zone finance ministers gathered in Brussels on Monday ahead of an emergency summit of euro zone leaders designed to reach a last minute deal to pull Athens back from the brink of bankruptcy. REUTERS/Yves Herman - RTX1HLDM

Δεν πήρε πίσω τη δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup όταν κλήθηκε να απολογηθεί - Οργισμένες αντιδράσεις. 

Μια δήλωση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας ότι οι χώρες που ζητούν χρήματα από την ευρωζώνη «έφαγαν τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και ζητάτε βοήθεια».

Μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι «Στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έχουν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στην αλληλεγγύη. [Όμως] πρέπει να έχεις και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να σπαταλάς όλα σου τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».

Όταν κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ένας ευρωβουλευτής του διάβασε τη δήλωση αυτή και τον ρώτησε αν θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη, η απάντηση του Ντάισελμπλουμ ήταν: «Όχι, φυσικά και όχι. Και δε χρειάζεται να μου διαβάζετε τη δήλωσή μου, γιατί γνωρίζω τη δήλωσή μου, βγήκε από αυτό το στόμα».

«Η ιδέα ότι όταν είμαι αυστηρός όσον αφορά στους κανόνες […] και τους παίρνω στα σοβαρά, αυτό είναι επίθεση, είναι ένα τεράστιο λάθος», υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, εξηγώντας: «Μην νιώθετε προσβεβλημένοι, δεν έχει να κάνει με μία χώρα, αλλά με όλες μας τις χώρες. Και η Ολλανδία επίσης απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να συμμορφωθεί με αυτά που είχαν συμφωνηθεί». Και πρόσθεσε: «Θέλω να κατανοήσετε ότι αν θέλετε να διατηρήσετε τη δημόσια και την πολιτική στήριξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για αλληλεγγύη, πρέπει πάντα να μιλάτε επίσης και για τις δεσμεύσεις και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από όλους για να διατηρηθεί αυτή η αλληλεγγύη. Έτσι πρέπει να λειτουργεί η αλληλεγγύη, και έτσι θα λειτουργήσει».

Σενάριο για διαπραγματεύσεις ακόμη κι ως το Μάιο από τον Ντάισεμπλουμ

Οργή για τη δήλωση

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Ερνέστο Ουρτασούν, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση. Μπορεί να είναι αστείο για σας, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγόρησε τον Ντάισελμπλουμ για «προκατειλημμένα σχόλια», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «ντροπιαστικές και σοκαριστικές».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος για τη χρήση τέτοιων εκφράσεων, ιδιαίτερα από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικός» τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το Politico.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντάισελμπλουμ εκφράζει απόψεις, οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας» τόνισε ακόμη ο Πιτέλα. «Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένα άτομο που έχει τέτοιες απόψεις μπορεί να θεωρείται ακόμη κατάλληλο για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» κατέληξε.